2011-02-03 16:26:21• hírek • MTI

Februárban emelkednek a bérek és a nyugdíjak

Romániában a bérek és a nyugdíjak egy része is emelkedik februártól - jelentette be Emil Boc román miniszterelnök.

A romániai média által idézett kormányfő egy televíziós műsorban megerősítette, hogy valamennyi közalkalmazott februárban kapja meg először a 15 százalékkal magasabb - januári -  bérét, miután a kormány úgy döntött, hogy növeli a tavaly júliusban 25 százalékkal csökkentett közalkalmazotti fizetéseket.

A kormányfő szerint jelenleg a román gazdaság ekkora béremelést bír el. Azt nem tudta megmondani, hogy a közalkalmazotti fizetések mikor térhetnek vissza a júniusi szintre.

A kormányfő emellett bejelentette, hogy több mint másfélmillió romániai nyugdíjas járandósága is emelkedni fog februárban a tavaly év végén elfogadott új nyugdíjtörvény értelmében. Azoknak a nyugdíja nő átlagban 93 lejjel, akik nehéz munkakörülmények között dolgoztak.

Ugyanakkor számos nyugdíjas január 1-jétől kisebb nyugdíjat vehetett kézhez, miután a kormány növelte az egészségügyi járulékot fizetők körét, csökkentve azok számát, akik eddig járulékfizetés-mentességet élveztek. Ez utóbbi intézkedés a kisnyugdíjasokat is érintette.

A román munkaügyi minisztérium legfrissebb statisztikája szerint tavaly novemberben 1377 lej volt a nettó átlagbér Romániában, az átlagnyugdíj értéke 743 lej.

Románia 2009-ben kötött a Nemzetközi Valutaalap szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, amelynek keretében a román kormány számos megtakarítási intézkedésre, egyebek között 25 százalékos bércsökkentésre kényszerült.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: