2011-02-03 09:06:18• hírek • MTI

Februárban eldőlhet az észak-erdélyi autópálya sorsa

A román közlekedési minisztérium februárban véglegesíti az amerikai Bechtel vállalattal folytatott tárgyalásokat az észak-erdélyi autópálya sorsáról, amely bizonytalanná vált pénzhiány miatt.

Erről Anca Boagiu tárcavezető nyilatkozott az Agerpres román hírügynökségnek szerdán. A miniszter elmondta: a várhatóan február végéig elhúzódó tárgyalásokon azt kell tisztázniuk, milyen költségek mellett folytatódik az autópálya építése, és az idén mely szakaszok építését kezdik el. A munkálatok csak olyan szerződési feltételek mellett folytatódhatnak - hangsúlyozta a miniszter -, amelyek megfelelnek az európai követelményeknek.

Boagiu ezzel arra utalt, hogy a szerződés hátrányos a román állam számára. Elmondta: Brüsszelben, az Európai Unió illetékesei folyamatosan szemrehányást tesznek neki amiatt, hogy ez a projekt "fekete lyuk" a román költségvetés számára. A tárcavezető hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem kérdőjelezi meg az út megépítésének szükségességét.

Brüsszel már 2004-ben kifogásolta a frissen megkötött szerződést, amelyet a román kormány közbeszerzési tárgyalás nélkül ítélt oda az amerikai vállalatnak.


Anca Boagiu februárra ígéri a tárgyalások befejezését
Anca Boagiu februárra ígéri a tárgyalások befejezését


 

A szerződést a román állam 2005-ben újratárgyalta, az építkezés ütemét azonban így sem sikerült felgyorsítani. Eredetileg az autópálya költségeit 2,2 milliárd euróra becsülték, utólag kiderült, hogy legalább kétszer többe kerül.

Boagiu hangsúlyozta, hogy a román kormány nem veti el azt a lehetőséget sem, hogy maga a Bechtel finanszírozza a munkálatokat. A finanszírozási terhek átruházását az építtetőre Boagiu elődje, Radu Berceanu is javasolta már tavaly, de a feleknek nem sikerült megállapodniuk.

Jelenleg a Bechtel el akar bocsátani majdnem 700 dolgozót amiatt, hogy a román állam a tavaly elvégzett és ki nem fizetett munkálatok nyomán felhalmozott adósságát sem törlesztette. A munkások a hét elején kapták kézhez az elbocsátásra figyelmeztető levelet.

A 415 kilométer hosszúra tervezett észak-erdélyi autópálya a román-magyar határon lévő Bors és a dél-erdélyi Brassó között halad majd, és egyik jelentős szakasza a Bukarest és Budapest között tervezett autópályás összeköttetésnek. Az észak-erdélyi autópályából 2004 óta csak 50 kilométer épült meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: