2020-02-12 08:22:14• hírek • MTI

Február 24-ére tűzték ki a régi-új kormányról szóló bizalmi szavazást

Két hét múlva, február 24-én járulhat bizalmi szavazásra a parlament elé a kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök - döntötte el kedden a kétkamarás törvényhozás egyesített házbizottsága.

A házbizottság - amelyben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) van többségben - a jövő héten három napot szánt arra, hogy a parlamenti szakbizottságok meghallgassák a miniszterjelölteket, akik egyébként jelenleg ügyvivőként vezetik az illető minisztériumokat. A jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orban ugyanis hétfőn ugyanazt a kormánynévsort terjesztette be, amelytől a múlt héten a parlament megvonta a bizalmat.


A házbizottságnak 15 napot szabott meg az alkotmány arra, hogy kitűzze a kétkamarás parlament együttes ülését, amelyen a törvényhozók szavaznak az új kormányról. Orban szerint a ráérős kormánybeiktatási menetrend azt jelzi, hogy a PSD "húzza az időt". Megerősítette: a PNL a parlamenti választások előrehozását szorgalmazza, hogy a polgárok korrektebb, becsületesebb és reprezentatívabb parlamentet választhassanak, amely megalapozhatja Románia modernizálását.


A román parlament múlt héten vonta meg a bizalmat Ludovic Orban kormányától. Klaus Iohannis államfő nem titkolta: azért adott a leváltott miniszterelnöknek újabb kormányalakítási megbízást, hogy kiprovokálja az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását. Az elnök nem oszlathatja fel a kormány bukása miatt azonnal a parlamentet. Az előrehozott választásokat csak akkor lehet kiírni, ha a törvényhozás az államfő két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: