2017-02-15 10:02:42• hírek • Szatmár.ro

Február 15: Gyermekrák Elleni Küzdelem Világnapja

A Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programja 15 éve áll a családok mellett.

Van remény a gyógyulásra!

A rák gyakrabban előforduló betegség a felnőtteknél, mint gyerekeknél, ennek ellenére a túlélési ráta igen rossz a gyerekek esetében, ha nem diagnosztizálják időben. A rák különböző típusai eltérőek gyerekeknél és felnőtteknél, a helyet, gyakoriságot, szerkezetet és kezelést illetően. A rák leggyakrabban előforduló típusai gyermekeknél a csontdaganatok, limfómák, agydaganatok és a leukémia.

A gyermekkori rák tünetei: folyamatos, megmagyarázhatatlan fogyás; fejfájás, gyakran éjszakai vagy kora reggeli hányás; fokozódó duzzanat vagy állandósuló fájdalom a csontokban, ízületekben, háton vagy a lábakon; kinövés vagy csomó, különösen a hasban, a nyakon, mellkason, medencében vagy a hónaljban; túlzott sebzés, vérzés vagy kiütés; gyakori fertőzések; fehéres színeződés a pupilla mögött; állandó hányinger vagy hányinger nélküli hányás; állandó fáradtság vagy figyelemreméltó sápadtság; figyelem- vagy látászavar, mely hirtelen vagy folyamatosan fordul elő; ismeretlen eredetű visszatérő vagy folyamatos láz.

Gyerekeknél,  csakúgy, mint a felnőttek esetében, olyan tényezők járulhatnak hozzá a rák fejlődéséhez, mint például a dohányzás vagy a környezetben lévő mérgező anyagok. A rák gyakran ott fordul elő, ahol erre genetikailag nem hajlamosak. Amikor a gyereknél megjelennek a rákbetegség tünetei , az orvosnak és a szülőnek együtt kell működnie. Ha az orvos a betegség korai szakaszában ismeri fel a tüneteket,  nagyobb remény lehet a gyógyulásra.

A közhiedelem ellenére a daganatos megbetegedség nem jelenti az élet végét vagy egy halálos ítéletet. Az orvostudomány és orvosi kezelések fejlődése arra biztat minket,  hogy változzon meg a véleményünk erről a betegségről. A rákot nem tekintik halálos, hanem csak krónikus betegségnek. A beteg, a család vagy más, a beteg személyhez közelálló személyek megtanulhatják, hogyan kell együtt élni a rákbetegséggel. A gyerekekre jellemző daganatok korai szakaszban 80-90%-ban gyógyíthatók! Romániában a gyermekkori rákot egyetemi klinikákon, például Bukarestben, Kolozsváron, Craiova-n, Marosvásárhelyen, Brassóban, Temesváron, Iasi-ban és Nagyváradon kezelik. Meg kell jegyezni, hogy hazánkban is hasonlóak a rákkezelések a Nyugaton alkalmazottakkal.

II) Ha Szatmárnémeti, akkor REMÈNYSUGÁR!

Azok, akik szívükön viselik a beteg gyerekek gyógyítását, sokszor szembesülnek azzal a hideg valósággal, hogy úgy gondolják, nem tudnak a gyógyításban segíteni. Ezt megcáfolandó, Szatmárnémetiben 2002-ben pár lelkes magánember (tanár, orvos, mérnök művész) létrehozott egy kisközösséget, hogy valós közelségbe hozza a segítséget azoknak akik a beteséggel szembesülnek: a gyerek, a gyermek családja, a beteg gyermeket kezelő orvosok, ápolók, pszihológusok számára létezik a Reménysugár-akciócsoport.

Tapasztalataik, illetve a kolozsvári Onkológián tett látogatásaik arra mutatnak, hogy aki lehajol a beteg gyerekhez, megfogja a kezét, beszélget vele és szüleiveö, és bármit megtesz értük önzetlenül, hozzájárul a gyógyuláshoz. A gyógyulás egyszerre testi és lelki folyamat. Az orvosokra, nővérekre hárul a testi gyógyítás felelőssége, a lelki sebekkel viszont gyakran egyedül marad a család. A Reménysugár csapata 15 éve áll a család mellett, tájékoztatást ad a betegségről, lelki és anyagi segítséget is nyújt, és nem utolsó sorban, támogatja a rehabilitációt is.

Tevékenysége kiterjed a következőkre:  a krízishelyzetben lévő családok segítése,  a kezelésekhez szükséges gyógyszerek beszerzésének segítése, élményprogramok, események szervezése (rehabilitációs táborok, kirándulások, születésnapok,  ünnepnapok), illetve lelki segítőcsoport szülőknek. Ugyanakkor hozzájárul a kolozsvári gyermekonkológia speciális műszerekkel és hasznos kiegészítőkkel való felszereléséhez, szolgáltatásaik minőségének javításához, valamint a gyógyuláshoz elengedhetetlen környezet megteremtéséhez.

A program fennállásának 15 éve alatt 150 beteg gyerek és családja kapott segítséget a betegség diagnosztizálásakor kialakult krízishelyzetben.  Szatmár megyéből jelenleg  25 daganatos betegséggel, illetve leukémiával diagnosztizált gyerek és fiatal áll kapcsolatban a Reménysugár programmal, egyesek kezelés alatt, míg mások a betegség utáni megfigyelés időszakában vannak. A szomszédos megyékből 20 gyereket támogat a program.

A program megvalósulásában jelentős szerepe van az önkénteseknek, akik az évek során hozzájárultak az ötletek felvetésével a program fejlesztéséhez és gyakorlatba ültetéséhez, valamint azoknak a szatmáriaknak, akik lelkesen és kitartóan támogatják a programot adományokkal vagy éves jövedelemadójuk 2%-ával, mely meghatározó a tevékenységek fenntarthatósága szempontjából.

A megelőző vizsgálatok és a szükséges kezelések biztosítása érdekében feltétlenül szükséges a helyi orvosi intézmények, a civil szervezetek és a helyi közösség közti együttműködés.  Emellett a betegséget túlélt gyerekeknek segítségre van szükségük abban, hogy visszataláljanak a társadalomba és egy normális életet élhessenek. Ez egyáltalán nem könnyű dolog, tekintettel a keserű élményekre, amiket a betegség során megtapasztaltak. A közösségnek a lehető legnagyobb elfogadással és megértéssel kell feléjük fordulnia és azon kell munkálkodnia, hogy az ilyen traumán átesett gyerekek ne érezzék magukat elszigetelve a társadalomtól, megteremtve a  normális élet elérésének feltételeit.

2017. február 15 Szatmárnémetiben

A Gyermekrák Elleni Küzdelem Világnapján a Hans Lindner Alapítvány és a szatmárnémeti "Hathor-Maeve-Nectarie" Pszicho-Onkológiai Egyesület felhívással fordul a szatmáriakhoz, kérve őket, hogy írjanak egy üzenetet az alapítvány Facebook oldalára (Fundatia Hans Lindner) vagy a Reménysugár program Facebook-oldalára (Raza Sperantei), melyben néhány szóban, imában bátorítják a daganatos betegségben szenvedő gyermekeket! Továbbá, egy iskolai osztállyal vagy óvodai csoporttal készíthetnek egy fotót (fentről lefényképezve), amelyen a gyermekek az RS (Reménysugár rövidítése) betűket alakítják és tegyék fel az említett Facebook-oldalak valemelyikére! További információkért hívhatják a 0261-715136 telefonszámot.

Erősítsük együtt a reményt!



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: