2018-02-11 11:25:16• hírek • Közlemény

Február 11. - A Betegek Világnapja

A Betegek Világnapja (február 11.) alkalmából, és mivel a rák megelőzésének kitüntetett havában járunk, szeretnénk felhívni figyelmüket azokra a lehetőségekre, amelyekkel csökkenthetjük a megbetegedések kockázatát.

A rák súlyos betegség, ami egyre gyakrabban fordul elő. Egészséges életmóddal komolyan csökkenthető a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata. A rákbetegség nem jelent halálos ítéletet, van lehetőség a gyógyulásra, de fontos tudni, hogy a kezelés annál hatékonyabb, minél korábban felfedezik az elváltozásokat.


Néhány gyakori rákfajtát mutatunk be, felhívjuk a figyelmet a kockázati tényezők elkerülésére és segítünk abban, hogy mit érdemes figyelni akkor, ha korán fel szeretnénk ismerni a betegséget, hiszen ez a sikeres gyógyulás kulcsa.


A tüdőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés, amelynek a fő rizikófkaktora a dohányzás. A legtöbbet azzal tehetjük egészségünkért, ha leszokunk, illetve, ha 1-2 évente bejelentkezünk tüdőröntgenre. Ha felmerül a betegség gyanúja, az orvos további vizsgálatokat javasolhat. A dohányzás azonban nem csak a tüdő megbetegedését okozhatja, más szervek daganatos elváltozásaiban is szerepet játszhat. Érintett lehet például a húgyhólyag, a prosztata, a gyomor, a szájüreg és a gége is.


Gyakoriság szempontjából a nőknél a mellrák áll az első helyen. A túlsúly, az alkoholfogyasztás, az ösztrogéntöbblet és nagy valószínűséggel a traumák is hozzájárulnak az emlőrák kialakulásához.


Azok a nők viszont, akiknek vannak gyermekeik és akik szoptatták is őket, bizonyos védettséget élveznek. A betegség korai felismerését segítheti a rendszeres önvizsgálat, amely korosztálytól függetlenül javasolt. A termékeny életkorban lévő nők a menstruációs napok utánra időzítsék ezt.


Az önvizsgálat az emlők megfigyelését jelenti, tükör előtt, felemelt, majd leengedett karokkal. Utána az egész emlő tapintásos átvizsgálása következik, beleértve a hónalj zónáját is. Gyanús jelek lehetnek többek között a mellben kitapintható csomók jelenléte, kidomborodás vagy behúzódás a felszín egy részén, tágult, pórusos bőrelváltozás („narancsbőr”), az emlőbimbó behúzódása, a viszketés, a váladék képződése, illetve egyéb kóros elváltozások, sérülések.


 Az emlő daganatai legtöbb esetben jóindulatúak, de a rosszindulatúakat is sikerrel lehet kezelni, ha idejében felfedezik őket. Középkorú és idősebb hölgyeknél a 2-3 évente elvégzett mammográfia is segíthet az esetleges elváltozások korai felismerésében.


A méhnyakrák tekintetében a fertőzés kulcsfontosságú. A túl korán elkezdett, túl szabados nemi élet, a partnerek gyakori váltogatása jelentősen növeli a humán papilóma vírusos (HPV) megfertőződés esélyét.


A leghatékonyabb védekezési mód a HPV-ellenes oltás, még a nemi élet megkezdése előtt. A 0 stádiumú méhnyakrák 100%-ig gyógyítható. A korai diagnózis érdekében minden nőnek szükséges évente nőgyógyászati ellenőrzésre jelentkeznie, amikor elvégzik a Babeş-Papanicolau hüvelykenet-vizsgálatot is.


Ugyanígy a 45 év feletti férfiak is jól teszik, ha évente elmennek urológiai szűrővizsgálatra, elsősorban, hogy prosztatájukat megvizsgáltassák. A végbélen keresztül történő tapintásos vizsgálat, amitől egyáltalán nem kell félni, arra is jó, hogy kimutassa, ha a vastagbél utolsó szakaszában daganat található.


A vastagbélrák megelőzése érdekében óvakodni kell a székrekedéstől. Fogyasszanak sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut (mindezek tartalmaznak növényi rostokat), igyanak napi 2 liter folyadékot, végezzenek testmozgást és legalább 30 percet gyalogoljanak naponta.


A kiegyensúlyozott életmód, az egészséges táplálkozás, az elegendő pihenés és mozgás, a dohányzás teljes elkerülése és az alkoholfogyasztás jelentős csökkentése segít nemcsak a rák megelőzésében, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében is, ugyanakkor erősíti a szervezet ellenállóképességét és segít megőrizni az egészséget.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: