2013-03-08 10:02:56• hírek • Póti Orsolya

Szonáták csendültek fel a filharmóniában

Március 7-én, csütörtök este hangversenynek adott otthont a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia. Az est fellépői Fátyol Rudolf hegedűművész, Duffek Mihály zongoraművész és Molnár Zsolt csellista voltak.

Fülbemászó dallamú szonátákkal fogadták a zenekedvelő szatmáriakat a csütörtök esti koncert fellépői, az Universitas Trio tagjai, akik nem első alkalommal mutatkoztak be Szatmárnémetiben.

Fátyol Rudolf, a szatmári filharmónia vezetője, Duffek Mihály zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának rektora és Molnár Zsolt csellóművész, szintén a debreceni egyetem rektora újabb zenei és szellemi csemegében részesítették a hangversenyen résztvevőket.

A koncert első felében felcsendült Mozart egyik zongoraszonátája, majd Beethoven hegedűre és zongorára írt Tavaszi szonátáját adták elő a művészek. Ezeket Brahms darabok követték: elhangzott a német zeneszerző csellőre és zongorára írt szonátája, valamint a hegedűre és zongorára szerzett scherzója.

Duffek Mihály tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte Zempléni Kornél zongoraművész osztályában. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja és a zongora tanszék vezetője. A hazai és a nemzetközi hangversenyélet szereplője szólistaként, kamaraművészként. Rendszeresen tart mesterkurzusokat Magyarországon és külföldön, számos zongoraverseny zsűrijének tagja.

Molnár Zsolt csellóművész, a debreceni kamarazene-képzés köztudottan lelkes és sikeres apostola. Tanulmányait Debrecenben kezdi, majd a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanul tovább. Közben továbbképzéseken vesz részt Moszkvában és Luzernben. Több évig aktív tagja volt a „Phoenix" kamarazenekarnak, 2011-től pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara dékánjának nevezik ki.



Dr. Fátyol Rudolfot, az erdélyi magyar hegedűművészt sokak számára nem kell bemutatni, hiszen évek óta a szatmári filharmónia vezetője. A hegedűművész több külföldi mesterkurzus előadója, 2011-ben a Román Kulturális Érdemrend Lovagkeresztjének tulajdonosa lett.

A trió 2009-ben alakult a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának professzorai együttműködésével, a zenészek azóta Európa számos országában adtak koncertet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: