2016-02-22 10:38:47• hírek • Kocsis Zoltán

Farsangolt Kolcs község

A nagyapáink számára mindennaposnak számító használati tárgyak közül sokat már csak a múzeum üveglapjai mögül ismerünk. Így lenne ez azokkal az eseményekkel, ünnepségekkel is, amelyek néhány évtizeddel és egy gyökereket szándékosan lábbal tipró korszak előtt kötelezőnek számítottak, ha nem lennének újra és újra olyanok, akik fontosnak tartják ezen hagyományok életben tartását. Ezzel a céllal alakult meg Kolcs községben a Fűzfa Egyesület és ezt a célt szolgálta az általa a hétvégén megszervezett farsangi mulatság is.

Egy évszázaddal ezelőtt a farsang még komoly közösségi eseménynek számított, éppen ezért a szervezők is úgy döntöttek: a rendezvény kereteit nem szűkítik le egyetlen helyszínre és egyetlen tevékenységre. A fiatalok a szamoskrassói Bem József Általános Iskola előtt lovasszekérre ültek és sorra vették a község falvait. Átvonultak Nagykolcson, Kiskolcson, Szamoskóródon és Dobrácsapátin, mindenhol farsangi énekeket és mondókákat harsogtak és minden településen kiszebábot égettek.

A tél elmúlásának és a tavasz várásának szimbólumaként elégő szalmabábot fiatalok és idősek örömmel állták körül. A februári hűvösben jól esett a tűz melege, az idősek számára pedig remek alkalmat biztosított egy kis nosztalgiázásra.

Ezzel párhuzamosan az érdeklődő fiatalok kézműves foglalkozásokon vettek részt. Az itt előállított termékeket aztán az esti bálon bárki megtekinthette és megvásárolhatta.

Nem maradtak el a különböző versenyek sem. Az élő sakkfigurákkal Kajtár Dominika bánt a legügyesebben, ő nyerte ugyanis az élő sakkversenyt Budai Szabina és Simon Norbert előtt. Dominika remekül szerepelt „A tehetségek köztünk élnek" elnevezésű tehetségkutató versenyen is, amelyen a fiatalok vers- és prózamondás, ének és tánc terén villanthatták fel képességeiket. Ezen a versenyen Kajtár Dominika a második helyen végzett egy Petőfi-vers előadásával. A vetélkedőt és egy budapesti utazást Gál Máté nyerte, aki egy népdalt adott elő ügyesen.

Az est aztán a hagyományos farsangi bálról szólt. Volt finom, helyben készült farsangi fánk és ízletes szatmárhegyi bor, a jó hangulatról és a talpalávalóról pedig a Nagyecsedről érkezett Zelenák Krisztián gondoskodott. Az est folyamán fellépett a helyi általános iskola néptánccsoportja is, a gyerkőcök valósággal elbűvölték tudásukkal és lelkesedésükkel a bálozókat.

Az eseményeket, a fiatalok szerepvállalását Surányi Zoltán élménypedagógus is elégedetten értékelte. „Fontosnak tartottuk, hogy a hagyományok ápolása, életben tartása mellett a fiatalok a szervezésből is kivették a részüket és a kultúra oltárán is áldozhattak a felkészülés során", hangsúlyozta méltán elégedetten Kallós Zoltán, a Bem József Általános Iskola igazgatója, egyben Rákosi Réka Renáta és Kallós Franciska mellett az Fűzfa Egyesület társalapítója is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: