2016-01-16 00:02:02• hírek • Kocsis Zoltán

Fantasztikusan nagyot versenyzett pénteken Gyenes

Fantasztikusan nagyot versenyzett és döbbenetesen jó eredményt ért el az idei Dakar leghosszabb mért szakaszán pénteken Gyenes Emánuel: a szatmári motoros a 11. helyen ért Villa Carlos Pazba.

Az idei Dakar utolsó előtti napján Mani helyi idő szerint 04.49 perckor ült nyeregbe és indult útnak San Juanból. Összesen 931 kilométer várt rá, amiből 481 kilométer volt a mért szakasz. A rali-világbajnokságra emlékeztető kemény, földes utakon a navigáció kényszere immár nem akadályozta a versenyzőket, azok szinte akadály nélkül száguldozhattak tova. Mindez a versenynap utolsó szakaszában változott meg, amikor ismét leszakadt az ég a mezőnyre.

Az özönvízszerű eső azonban a jelek szerint cseppet sem zavarta a mi fiúnkat, hisz Gyenes Mani a kilencedik ellenőrzési ponthoz már a 13. legjobb eredménnyel futott be. Mi több, az Autonet Motorcycling Team versenyzője az utolsó két ellenőrzési ponton még erre is rá tudott tenni egy lapáttal, így végül az egészen pazar 11. helyen ért Villa Carlos Pazba! Ráadásul alig 24 másodperc választotta el a tizedikként beérő olasz Iacopo Ceruttitől. Mani olyan nagyságokat előzött meg, mint a 2007-ben összesítettben második francia David Casteu vagy a korábbi 4-szeres szakaszgyőztes holland Paul Verhoeven.

A pénteki szakaszt amúgy a portugál Helder Rodriguez nyerte az ausztrál Toby Price és az argentin Kevin Benavides előtt. Összesítettben Price több mint fél órával vezet a szlovák Stefan Svitko és 53 perccel a chilei Pablo Quintanilla előtt. Gyenes Mani a pénteki remeklésével összesítettben 14. , tizenhárom és fél perccel megelőzve a spanyol Jordi Viladomsot.

Amennyiben hinni lehet a verseny hivatalos honlapjának, akkor maraton kategóriában viszont Gyenes visszaesett a második helyre Mario Patrao mögé. Ez azért furcsa, mert ugyanazon honlap szerint a portugál a versenynap előtt még Mani mögött volt és pénteken is a Mani mögött ért célba...

Az autósoknál a finn Mikko Hirvonen volt a leggyorsabb pénteken, megelőzve a katari Nasszer al-Attijahot és a dél-afrikai Leeroy Poulter-t. Összesítettben itt is eldőltnek tűnik a dolog, a Dakart eddig motorral hétszer, autóval ötször megnyerő francia Stephane Peterhansel háromnegyed órával vezet al-Attijah előtt, harmadik a dél-afrikai Giniel de Villiers

Szombaton, a verseny utolsó napján 699 kilométer vár a mezőnyre Villa Carlos Paz és Rosario között, ebből viszont csak 180 kilométer lesz a mért szakasz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: