2010-06-07 09:41:13• hírek • Szatmár.ro

Falumúzeum nyílt Kökényesden

Vasárnap néprajzi, iskolai és egyháztörténeti múzeumot avattak Kökényesden.

A délben megrendezett, ünnepélyes avatáson a helyi lakosok mellett jelen volt Erdei D. István, parlamenti képviselő, az EMKE, a Szent István Kör, a Szatmár Megyei Múzeum képviselői. A kökényesdi múzeum azért páratlan a maga nemében, mert egyháztörténeti és iskolai múzeum nem létezik az egész megyében.

Az intézmény létrejötte Fazekas Lóránd, nyugalmazott tanárnak köszönhető, aki 1974-ben kezdte el gyűjteni a Túr-menti település régi tárgyait, mára megszámlálhatatlan régi népi eszköz, használati tárgy van a gyűjteményben. A múzeum számára az épületet a római-katolikus egyház ajánlotta fel ingyen és bérmentve.

Fazekas Lóránd tevékenységét Sabadus Maria, a Rokka Egyesület képviselője, Simon Levente, polgármester, és Enyedi István méltatta. Kökényesd polgármestere  kiemelte: a jövő alapját a múlt képezi, és Fazekas Lóránd munkája példaként szolgál a mostani generáció számára az ősi hagyományok és a környezet tisztelete terén.

Fazekas Lóránd érdekes részleteket közölt a megjelentekkel a tárgyak gyűjtéséről. Igy megtudhatta mindenki, melyik volt a legelső, és melyik a legutolsó tárgy - egy fűszertartó, illetve egy 1944-es bombaszilánk. A kökényesdi múzeumot ezután Ft. Harangozó József, kanonok áldotta meg, majd az egybegyűltek megtekintették a tárgyakat. Az intézmény a Rokka Kulturális Egyesület fogja adminisztrálni.


A megnyitón érdeklődőkban nem volt hiány
A megnyitón érdeklődőkban nem volt hiány


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: