2018-12-16 16:26:09• hírek • közlemény

Falugazdászok dolgoznak a szatmári vidék fejlődéséért

Az RMDSZ Szatmár megyei küldötteinek tanácskozásán tájékoztatta Magyar Lóránd parlamenti képviselő a résztvevőket a magyarországi kormánytámogatással – az Agrárminisztériumon keresztül - megyénkben is beindított Falugazdász-programról.

Ennek keretében öt személy kezdi meg a munkát, akik közül négyen jelen is voltak az eseményen. A Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület részéről Gombos Dalma és Kovács Szabolcs, A Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete részéről pedig Fodor István és Kovács Ottó tette tiszteletét a rendezvényen.
 

Mint kiderült, a falugazdászok Szatmár megyében is egy területi leosztás alapján kezdenek munkába – mindenik személynek meglesznek a települései, ahol segíteniük kell a helyi magyar gazdákat a felmerülő problémák megoldásában, a gazdaságok fejlesztésében. A falugazdászok feladata a szakmai tanácsadás, akár a termelés, feldolgozás vagy értékesítés területén. Szakmai programok, képzések, konferenciák és kiállítások szervezése a gazdaszervezetekkel, illetve a helyi akciócsoportokkal együttműködve.
 

A fejlesztésben a Magyar kormány határon túli gazdálkodóknak szóló pályázati lehetőségekről – például a Gazdaságfejlesztési Programról -, illetve EU-s pályázatokról tájékoztatnak, és segítenek azok megírásában is. Részt vesznek a térség- és gazdaságfejlesztési programok ellenőrzésében, a nyertes pályázatok monitorizálásában is.  
 

Fontos szerepük van a Szatmári Termék védjegy erősítésében és bővítésében is. Sok olyan gazdálkkodó dolgozik Szatmár megyében, akiknek a termékei egy-egy engedély beszerzését követően könnyen kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: