2015-07-24 16:51:38• hírek • Kocsis Zoltán

Faképnél hagyta a minisztérium a mentősöket

Gabriela Opris
Gabriela Opris
A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy Szatmár megyében 1072 beteget szállítanak dialízisre a mentők.

„Halló. Kérek egy mentőt!" Ez, vagy az ehhez hasonlító mondatok több mint 12.000-szer hangzottak el Szatmár megyében az előző négy hónapban. Romániában pedig évente közel négy milliószor! Miközben a kormány csak ígéri a mentőautók vásárlását...

Gabriela Opris, a Szatmár megyei Mentőszolgálat nemrég kinevezett igazgatójának pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint március és június hónapok között összesen 12.419 alkalommal riasztották a mentősöket - csak Szatmár megyében. Ebből azonban csak 1025 riasztás volt piros sürgősségi szintű - azaz életveszélyes vagy az egészségre súlyos veszélyt jelentő helyzet. A második veszélyességi szintnek is „csak" 6436 eset felelt meg. Romániában ugyanis bárki, bármikor hívhat mentőt, ellentétben Nyugat-Európa több országával, ahol a nem megalapozott riasztás után „benyújtják a számlát" a páciensnek.

Ezek a számok azonban sajnos országos szinten sem kirívóak. A legutóbbi statisztikák szerint Romániában évente közel négy millió riasztás fut be a mentőszolgálathoz! Ez a lakosság számára lebontva szinte négyszer több, mint Magyarországon, másrészt pedig azt feltételezi, hogy minden negyedik romániai lakos mentőt rendelt! „Mivel a sürgősségin ingyenes a vizsgálat, így sokan használják ki ezt és hívnak mentőt", érkezik a megdöbbentő magyarázat!

Ehhez képest a személyzet és a infrastruktúra folyamatos hiánnyal küszködik. Szatmár megyében a mentőszolgálat összesen 150 emberrel működik, Bihar megyében pedig 450-el, mondja Opris. Jó hír viszont, hogy a kormány készül megszüntetni az alkalmazási stopot, így a jelek szerint a szatmári mentőszolgálat is alkalmazhat további húsz szakembert. Rossz hír viszont, hogy az egészségügyi minisztérium korábbi ígérete ellenére mégsem vásárol idén kétszáz mentőautót. Ebből hat jutott volna Szatmár megyébe. Az elkülönített összegeket azonban átcsoportosították, az új mentők helyett maradtak az ígéretek....

Márpedig égető szükség lenne új mentőkre és nagyobb személyzetre. Mivel az utóbbi években nőtt a riasztások száma, az autóké és a szakembereké viszont nem, így átlagban két perccel megnőtt a kiérkezési idő is. A két perc nem tűnik soknak, ám az már elgondolkodtató, hogy falusi környezetben csak az esetek 30%-ában tudnak kiérni a törvényileg előírt 20 perc alatt! Ennek orvoslása érdekében a mentőszolgálat új vezetőségének céljai között van két új alállomás kialakítása Szoporon illetve Remetemezőn - a már létező nagykárolyi, tasnádi és avasfelsőfalui mellett.

Szatmár megyében jelenleg 27 mentőautó teljesít szolgálatot, ezek március és június hónap között 520.536 kilométert tettek meg. Egy szatmári mentőautó átlagosan évente 70-80.000 kilométert tesz meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: