2014-04-08 18:21:12• hírek • Nagykároly.ro

Fákat ültettek a Cigánygödörre

Hajdanában, mint jó svábok lakta településen, nem volt hulladék a mezőpetri porták körül. Ami szemét keletkezett, azt eltüzelték. Aztán persze megjelentek a pillepalackok, az egyszer használatos eszközök, és az utcák végeiben alkalmi hulladéktárolók alakultak ki. A falu tanácsa a régi, hogy legalább egy helyre kerüljön az új módi sok szemete, az úgynevezett Cigánygödröt nevezte ki tárolónak.

Ezen a helyen, a régi malomgödör és a láp egy foszlányának szomszédságában éltek a település roma családjai. A jó minőségű agyagból kiváló, messze földön is híres vályogtéglát lehetett készíteni. Aztán felszámolták a telepet, és a lakosságnak ezt a részét is egy utcába költöztették, ott kellett mindent újrakezdeniük...

A Cigánygödör tehát a '90-es években megtelt hulladékkal, napjaink emberének szemetével, azzal, amely talán évezredeken keresztül sem porlik semmivé az anyaföldben. A megye környezetvédelmi ügynöksége egész Szatmárra kiterjesztette - mint erről már több alkalommal is olvashattak hírportálunkon - az erdő havának szellemiségében kezdeményezett programját: fát ültetni a hajdani szeméttárolók helyébe. Megakadályozva ezzel, hogy a mezőgazdaság valamikor is megpróbálja ismét hasznosítani ezeket területeket, hiszen nyilvánvalóan nagyon súlyosan szennyezettek, ugyanakkor a kezdeményezés célja mintegy visszaadni a természetnek az emberiség ezen szégyenfoltjait. Kedd délelőtt ennek jegyében fákat ültettek el a hajdani Cigánygödörre. A szociális munkásokkal együtt dolgoztak az iskolások, a környezetvédelmi ügynökség munkatársai, a helyhatóság alkalmazottai, valamint több tagja a megyei tanácsnak.

A területet körbe fogják keríteni, valamikor talán kellemes hűst árasztó liget lehet ezen a helyen.

 

Fákat ültettek a Cigánygödörre

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: