2014-03-29 19:10:41• hírek • Sajtóközlemény

Fákat ültettek Erdődön

A „Jó tetteket ültetünk Romániában" mottóval az országos erdősítési mozgalom keretében, március 29-én Erdődön folytatódott az akció.

Az erdősítési programot a „Jó tetteket ültetünk Romániában" civil mozgalom kezdeményezte. Az országos kampány célja az, hogy 5-7 éven belül 300 ha-t ültessenek be facsemetékkel, illetve, hogy tudatosítsák a lakosságban, az erdők fontosságát. A csemetéket olyan területeken ültetik el, ahol erdőirtások vannak. A mozgalom 2012-ben indította el ingyenes online, erdőirtás-figyelő alkalmazását, melyen bárki, aki erdőirtást észlelt, megjelölhette ezt a Google Earth alapú térképen, a helyszínen készült fotókkal és a pontos koordinátákkal alátámasztva. A mozgalom elindulása óta az országban 31 hektáron létesült erdős terület.

Hét megyében több, mint 78.000 facsemetét ültettek el 4850 önkéntes közreműködésével és erdészeti szakemberek irányításával. A „Jó tetteket ültetünk Romániában" civil mozgalom, a Szatmár Megyei Tanács támogatásával 2012-ben már beültetett egy 5,8 hektáros, szennyezett és kizárólag erdősítésre alkalmas területet tölgyfacsemetékkel, szombaton pedig újabb csemetéket ültettek ki. Az erdősítésben részt vevő, mintegy 150 önkéntes munkája nem korlátozódik kizárólag a fák elültetésére, a későbbiek folyamán azt is ellenőrzik, hogy megmaradnak-e a fák, illetve pótolják az esetleges hiányt.

Az erdődi faültetési akcióhoz csatlakozott Adrian stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is.

Fákat ültettek Erdődön

„A mai akció célja, faültetéssel hívni fel a figyelmet a környezet védelmének fontosságára. Egyelőre több fát vágnak ki Szatmáron, mint amennyit ültetnek. Szatmár megyében szükség van az erdősítésre, meg kell fordítani a negatív irányt. Az erdősítési akcióba szeretnék bevonni minden korosztály és minden szakma képviselőjét annak érdekében, hogy mindenki érezze: felelősséggel tartozik azért, hogy az erdeink fennmaradhassanak" - mutatott rá a tanácselnök.

A mozgalom tagjai arra figyelmeztetnek, hogy Romániának jelenleg 26,7 százalékát borítják erdők és ez kevesebb mint az uniós átlag.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: