2019-06-17 04:58:08• hírek • Bede Emőke

Fákat döntött ki Szatmár megyében az éjszakai vihar

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

Sok Szatmár megyei lakos mobiltelefonja jelzett a hétfői nap első perceiben: a RO-ALERT rendszer arról értesítette a lakosságot, hogy heves esőzés, illetve jégeső van kilátásban, melynek okán érdemes minél előbb biztonságos helyre húzódni.

Az ítéletidő nem váratott sokat magára és a megye több pontján is komoly károkat okozott. Nagykároly és Mezőterem, illetve Sándormajor és Kismajtény között egy-egy fát döntött az útra a viharos erejű szél, emiatt a forgalom az érintett szakaszokon csak egy sávon tudott haladni, de kidőlt egy fa Nagykárolyban is, a December 1. utcában. Szilágypér területén egy gazdaságot elöntött a víz, ennek okán a tasnádi munkaponton szolgálatot teljesítő tűzoltók beavatkozására volt szükség. A csapat rövid időn belül kivonult a helyszínre, és egy nagy teljesítményű szivattyúval kezdték meg a víz kipumpálását az udvarról. Mindezek mellett több településen is lecsapott a jégeső, de komoly károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

 

A RO-ALERT rendszerről: a rendszer nem sms-t küld, hanem a telefonok úgynevezett "cell broadcast" (cellaüzenet) funkcióját használja arra, hogy szöveges és hangriasztást küldjön minden olyan készülékre, amely a veszélyeztetett térségben működik a négy romániai mobilszolgáltató valamelyikének hálózatában, akár roamingban is. A RO-ALERT nem érzékeli, ki és hol "veszi az adást", nincs szüksége a riasztás továbbításához a felhasználók telefonszámára, így nem is tárolja azok adatait. A katasztrófavédelem pontosan be tudja rajzolni a térképen, hogy mely térséget riasszanak, és kizárólag súlyos, életveszélyes helyzetekben használják a rendszert, ezzel is arra bátorítva minden mobilfelhasználót, hogy állítsa be és tartsa bekapcsolva készülékén az életmentő funkciót.


A bukaresti kormány 2017-ben döntött arról, hogy a szélsőséges meteorológiai jelenségek, terrortámadások, árvizek vagy egyéb vészhelyzetek által veszélyeztetett lakosság azonnali riasztását lehetővé tevő rendszert épít ki, miután egy évvel ezelőtt, 2017. szeptember 17-én, nyolc halálos áldozatot követelő és csaknem 150 ember sebesülését okozó vihar söpört végig a Bánságon és több erdélyi megyén, amit a meteorológiai szolgálat sem látott előre, csak fél órával a katasztrófahelyzetet előtt, amikor a hatóságoknak már nem volt idejük figyelmeztetni a lakosságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: