2011-01-24 15:16:34• hírek • Póti Orsolya

Fájdalomcsillapítók csak receptre!

Február 1-től receptre lesz szükség ahhoz, hogy Algocalmint, vagy más metamizol alapanyagú gyógyszert vásárolhassunk. Az Országos Gyógyszerészeti Ügynökség így próbálja megszigorítani az efféle fájdalomcsillapítók árusításának feltételeit.

Egy héten belül receptköteles lesz a metamizol alapanyagú fájdalomcsillapító, melyek közül a legismertebb és legkeresettebb az Algocalmin, azonban az utóbbi évben még legalább tíz hasonló összetételű gyógyszer került a piacra,  így a  Metamizol Salacium, Fabocalm, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin Sintocalmin és Centralfgin.

Mint kiderült, tartós szedés vagy túladagolás esetén ezeknek igen súlyos mellékhatásai lehetnek. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint a 6-7 lejért kapható Algocalmin a legkeresettebb, jelenleg a gyógyszertárak ebből adnak el a legtöbbet. Miután felmerült a hír, hogy vényköteles lesz a gyógyszer, egyre többen  térnek be ezekért a patikákba, de megyénkben még nem kellett kiegészítő rendelést leadniuk - tudtuk meg Vulciu Aureliatól, a Szatmár Megyei Gyógyszerészkamara elnökétől.

Vulciu elmondta, a megyében működő patikák még nem kaptak konkrét utasítást arra, hogy február 1-től receptre adják ki az említett gyógyszereket, de az előrejelzések szerint az említett időponttól vénykötelessé válnak. "A metamizol alapanyagú gyógyszereket a legtöbb Európai Uniós országban már betiltották, nem értem, hogy ha a tanulmányok szerint nem felel meg bizonyos elvárásoknak, akkor miért nem tiltják be Romániában is? Az Algocalmin fiolákat már korábban is receptre lehetett kiváltani, ez a jogszabály eddig nem volt érvényes az összes többi hasonló összetételű tablettára, kúpra vagy fiolára. Bizonyára így próbálják majd mérsékelni a hazai fogyasztást. Bőven van fájdalomcsillapító, amivel  a betegek kérésére pótolni tudjuk majd a receptkötelessé váló gyógyszereket - fejtette ki a szakember.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: