2010-07-01 16:35:15• hírek • Tóth Klarissz

Fagylalt mustra

A fagylalt olyan közkedvelt jéghideg édesség, ami tejpor, tej, cukor valamint különböző adalékanyagok, gyümölcsök és ízesítők egyvelegéből áll.

Míg a férfiak sörözgetéssel vezetik le a Foci Vb kiváltotta izgalmakat, addig a nőknek és a gyerekeknek marad a fagyizás nyújtotta élvezetek kiaknázása. Ezúttal felejtsük el fagyi nyalogatás okozta „állítólagos mellékhatásokat", a torokfájást, a mandulagyulladást vagy a túlzott jégkrémfogyasztástól felgyülemlett többletkalóriákat, és adjuk át magunkat a hűsítő izélémenynek. Szatmárnémetiben is megannyi fagyi variáció közül választhatunk, megszámlálhatatlan ízkombinációban. Ráadásul, ha a „legegyhangúbb" fagyit csoki- vagy karamellöntettel, tejszínhabbal és gyümölcsdarabkákkal is felturbózzuk, páratlan ízélményben részesülünk. Bár a fagyi világában az ízválaszték meglehetősen széles skálán mozog, a lakosság többsége a hagyományos, standard ízeket kedveli: csokit, vaníliát és a gyümölcsök egész sorát. A szatmáriak fagylatfogyasztás tekintetében meglehetősen „konzervatívak", hiszen városunkban kevésbé elterjedt a külföldön népszerű sült fagylalt, a szörbet vagy a jeges joghurt, bár jégdarát, jégkását és parfét néhány vendéglátói egységben még csak-csak rendelhetünk. Térségünkben a jégrémek és a gömbös fagylaltok a legelterjedtebbek. Azon kívül, hogy a „gelató" sokak kedvenc nyári desszertje és rendkívül ízletes, időről időre felcsigázza az élelmiszer-kutatók érdeklődését, az extrém ízkedvelők zöldséges, boros, húsos jégkrém- és fagylaltpreferenciáiról már nem is beszélve.


Jéghideg nyalánkság, a nyár koronázatlan desszertje a fagyi
Jéghideg nyalánkság, a nyár koronázatlan desszertje a fagyi


Édes boldogság és gyógyerő fagyiba zárva?

A neves angol lap, a Telegraph értesülései szerint az Új-Zélandi Auckland Egyetem kutatói a fagylalt- és jégkrémgyártókkal közösen olyan „gyógyfagylalt" előállításán dolgoznak, amit a „ReCharge" névvel illetnének, és várhatóan semlegesítené a rákos betegek kezelésnél alkalmazott kemoterápia mellékhatásait. Őrültség vagy merész ötlet, majd kiderül. Amíg a „csodafagylalt" forgalomba kerül a daganatos betegeknek várniuk kell, addig is marad a „hagyományos fagyi" kóstolgatása.

Tény az, hogy - egészségi állapottól függetlenül - a jeges édesség a kánikulai napokon valóban hűsítő hatású, ugyanakkor sokaknak az édes élvezet kiapadhatatlan forrását is jelenti. Dán kutatók bebizonyították, hogy a fagylalt fogyasztása az agy azon területét mozgósítja, ami a boldogságérzet kialakulásáért felelős, ez pedig a fagylaltban fellelhető tejpor és tej egyik alkotóelemének, a „triptofán" nevű aminosavnak köszönhető. Ezt az esszenciális aminosavat az agy a szerotonin, az úgynevezett boldogsághormon termeléséhez használja. A triptofánról úgy tartják, hogy segít a rossz kedélyállapot stabilizálásában, antidepresszáns, enyhíti a feszültséget és a szorongást, ráadásul a fájdalomérzetet is csökkenti.

Fagylaltfogyasztás tekintetében a romániaiak jóval az EU-s átlag alatt vannak, sőt az amerikaiakat sem pipálhatjuk le egykönnyen, akik Július 18-át Nemzetközi Fagylaltnappá nyilvánították. Ami Szatmárnémetit illeti, valamilyen szinten talán mi is felzárkózhatnánk legalább egy fagylaltkészítő verseny erejéig, hiszen minden esélyünk meg van arra, hogy hamisíthatatlan szilvapálinkás, szalonnás vagy kolbászos fagylaltcsodával rukkoljunk elő. Amíg az extrém gondolat megvalósításra kerül, hűsítsük ízlelőbimbóinkat finom fagylaltokkal, mert a Bikini népszerű slágere óta mindenki tudja, hogy: „Nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket".


Jéghideg nyalánkság, a nyár koronázatlan desszertje a fagyi
Jéghideg nyalánkság, a nyár koronázatlan desszertje a fagyi
Jéghideg nyalánkság, a nyár koronázatlan desszertje a fagyi

Jéghideg nyalánkság, a nyár koronázatlan desszertje a fagyi


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: