2013-04-05 12:13:30• hírek • Hirado.hu

Facebook-telefon helyett fészbúkosított Android

A szaksajtó szerte a világon egy hete megírta, miféle lesz a Facebook Home okostelefon, már pontosan tudtuk a színeit, meg a hardvert adó HTC Myst adatait is. Magyar idő szerint tegnap este Zuckerberg villantott: ilyen lesz a Facebook-okostelefon. Semmilyen. Mert igazából szoftvert kapunk kompakt mobil helyett.

A nyílt Android operációs rendszer sajátossága, hogy a rendszer kezelőfelülete, a launcher külső fejlesztők által is szabadon átszabható. Ha valaki unja a Google vagy a gyártó által adott, szokványos kezelőfelületet, letölthet számos egyedi kinézetű launchert, melynek segítségével olyan külsőt kap az - odabent, mélyében tökéletesen változatlan - operációs rendszer, hogy Andy Rubin, az Android atyja sem ismeri meg, mivel van dolga.

A legnagyobb közösségi portál által óriási csinnadrattával beharangozott Facebook Home lényegében nem más, mint egy ilyen launcher, amely "fészbukosítja" a felhasználó mobilját. Kapunk egy Cover Feed nevezetű alkalmazást, meg egy új lockscreent (záró képernyőt). A Cover Feedet szabadon talán leginkább címlapnak lehetne fordítani - emlékezzünk, a Facebook angol nyelvű változatban a Hírek nevezetű kezdőoldalt News Feednek nevezi - ez a szóhasználat jön vissza esetünkben is.

Úgy fest, a Facebook a talpáról a fejére fordítja az Androidot. Az eddig sokféle, érintésre rögtön indítható alkalmazás gyűjtőhelyeként szolgáló Home képernyőt (képernyőket) "fészbukosítja el", az alkalmazásokat meg jól elrejti. Állandóan látható lesz, hogy mit posztolnak a barátok, a Chat Heads elnevezést kapott újítás segítségével azonnal üzenetküldésre lehet váltani, bárhol is barangol a felhasználó.

Az új kezelőfelület nagymértékben gesztusokra épít, gyors mozdulatokkal válthatunk az éppen futó üzenetek között - amik még a záró képernyőn is láthatóak lesznek. Így aztán ha százszor nézünk rá egy nap a mobilunkra, akkor százszor láthatjuk a Facebookot.

A Facebook Home április 12-től lesz letölthető. Elsőként a HTC által gyártott, HTC First okostelefon fog Facebook álruhában megjelenni, várhatóan mintegy 100 dolláros áron - írja a Hirado.hu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: