2013-07-12 12:01:17• hírek • MTI/AP/dpa

Facebookkal Mugabe diktatúrája ellen

Robert Mugabe
Robert Mugabe

Baba Jukwa fedőnéven Facebook-oldalt indított egy feltehetően a zimbabwei elnök pártjához közelálló személy vagy csoport, hogy fény derüljön olyan vesztegetési ügyekre és más visszaélésekre, amelyek a párthoz kötődnek.

A Baba Jukwa, amely a helyi shona nyelven Jukwa papát jelent, saját elmondása szerint a Robert Mugabe zimbabwei elnök ZANU-PF pártjához köthető "sötét üzelmeket és intrikákat" tárja a világ elé Facebook-oldalán, amelynek forrása feltehetően egy vagy több, Mugabe pártjában csalódott, jó összeköttetésekkel rendelkező bennfentes. Az oldal márciusi indulása óta több mint 200 000 követőt számlál, így népszerűbb az elnök és a miniszterelnök közösségi média-megjelenésénél.

A névtelenségbe burkolózó weboldal folyamatosan közzéteszi az elnök egészségével kapcsolatos titkokat, tervezett gyilkosságokat, kivégzéseket és korrupciós ügyeket, valamint a szavazathamisítási és megfélemlítési akciókat. Az utóbbiakról szóló bejegyzések a július utolsó napjára ütemezett választások közeledtével megszaporodtak az oldalon.

A hivatalos médiával időnként éles ellentétben állnak az oldal állításai. Miközben a zimbabwei elnökhöz hű állami televízió Mugabe legutóbbi szingapúri útjáról úgy adott hírt, hogy az államfő szemvizsgálat miatt repült a délkelet-ázsiai városállamba, a Baba Jukwa szerint a 89 éves elnök visszatérő prosztatarákja miatt kemoterápiás kezelésen esett át Szingapúrban.

Egy másik posztsorozatban a Baba Jukwa egy korábban a ZANU-PF színeiben politizáló miniszter meggyilkolásának tervére figyelmeztetett. Az ellenzéki oldal szerint a korábbi miniszterről azt gyanították, hogy Mugabe pártjának belharcairól szivárogtatott ki információkat, amelyek később megjelentek a közösségi oldalon.

A hivatalos források szerint a volt miniszter, Edward Chindori-Chininga június 19-én autóbalesetben vesztette életét.

Megfigyelők szerint feltűnő, hogy Zimbabwéban milyen sok magas rangú politikus és funkcionárius hal meg balesetben. Az afrikai országot 1980 óta irányítja vaskézzel Mugabe.

A posztokat követő zimbabweiek úgy gondolják, hogy Baba Jukwa tevékenységével végre szabadon hozzáférhetnek azokhoz az információkhoz, amelyekre eddig a börtöntől való félelem miatt nem mertek rákérdezni. Zimbabwe mindenre kiterjedő biztonsági előírásai alapján bűncselekménynek minősül az elnök és a nemzetbiztonsági szervek hatalmának megkérdőjelezése.

Rugare Gumbo, a ZANU-PF szóvivője elmondta, hogy pártja nem ismeri a Baba Jukwa szerzőjének vagy szerzőgárdájának kilétét, és "koholmánynak" nevezte az oldalon megjelent információkat. Néhány politikai esemény előrejelzése, és a Mugabe pártjához közel álló személyek az oldalon posztolt telefonszáma azonban igaznak bizonyult, ezt később a ZANU-PF nyilatkozatai is alátámasztottak.

A Facebook-oldalon megjelent adatok alapján a kormányerők mindenre elszántan próbálják felfedni Baba Jukwa kilétét, és 300 000 dolláros jutalmat ajánlottak fel annak, aki azonosítja az oldal szerzőjét vagy szerzőit, ugyanis a posztok szövegeinek nem egységes stílusa miatt úgy gondolják, hogy feltehetően többen jegyzik az oldalt. A Baba Jukwa mindenesetre azt ígéri, hogy követői időben értesülni fognak személyazonosságáról, egyelőre azonban fedőnéven folytatja a harcot a Mugabe-kormány ellen, mert veszélyes lenne a nyilvánosság elé lépni.

Az afrikai országban 12 millióan rendelkeznek mobiltelefon-előfizetéssel, hatvan százalékuk pedig közvetlen interneteléréssel rendelkezik a mobiltelefonján.

A zimbabwei választási bizottság hétfőn közzétette, hogy becslései szerint több mint hatmillió zimbabwei állampolgár regisztrált a július 31-én esedékes választásokra, amelyen megválasztják az ország elnökét, több mint 200 törvényhozót és közel kétezer megyei tanácsost. Az elnöki hivatal elnyerésére a 89 éves Mugabe és a jelenlegi miniszterelnök, Morgan Tsvangirai a legesélyesebb.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: