2019-03-18 10:54:06• hírek • Közlemény

Fába vésve, faragva - Rajz- és alkotópályázat a fafaragásról

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye a népi fafaragás emlékeit, motívumait, formavilágát megörökítő rajz- és alkotópályázatot hirdet óvodai és iskolai vagy egyéni gyerekcsoportok, szakkörök számára. Felhívásukat az alábbiakban olvashatja:

A pályázaton csoportos munkaként várunk társasjátékokat, kirakót, mesekönyvként összefűzött alkotásokat is. A pályázat témája: a fafaragás formai és stílusbeli gazdagságára szeretnénk felhívni a figyelmet.
 

Kiemelten ajánljuk feldolgozásra a pásztorművészet tárgyait: furulyákat, tükrösöket, bicskákat, kürtöket, botokat, fokosokat, sulykokat, mángorlókat, csontmunkákat, emellett a faragott padokat és bútorokat (ácsolt ládákat, gondolkodó székeket), kopjafákat, mézeskalács ütőfákat, guzsalytalpakat, székelykapukat illetve ezek motívumait.

 

Olyan csoportos alkotásokat várunk, amelyek meséhez hasonlóan megelevenítik, életre keltik a tárgyakat. Készülhetnek rajzok a mesterekről munka közben, vagy arról is, hogyan használták a faragott tárgyakat a hétköznapokban.

 

A pályázaton ajánlott népmesék:

 

Fából faragott Péter
Csillagszemű juhász
Az állatok nyelvén tudó juhász
stb.

 

Pályázati kategóriák: a pályázatot 7 kategóriában – óvodák, általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai és a középiskolások számára hirdetjük meg.

 

kategória: óvodás csoportok, (5-7 évesekig)
kategória: alsós: első és második osztály
kategória: alsós: harmadik és negyedik osztály
kategória: felsős: ötödik és hatodik osztály
kategória: felsős: hetedik és nyolcadik osztály
kategória: gimnázium, középiskolás csoportok
kategória: gyógypedagógiai vagy speciális fejlesztő iskolába járó 1-8. osztályos sajátos nevelési igényű gyermekek

 

Formai követelmények: kisebb méretű, A/4-es borítékban postázható alkotásokat szeretnénk kérni, nagyobb alkotások befogadására sajnos nincs lehetőségünk.

 

Ajánlott technikák: az alkotások megkezdése előtt ajánlatos tájékozódni az egyes tájegységek díszítőtechnikáinak stílusáról, mintavilágáról. Ha tehetitek, élőben nézzetek meg egy-egy fafaragást, műhelyt, ha nincs rá módotok, kutakodjatok, nézzetek képeket, albumokat, mielőtt hozzáfogtok a munkához! Nézzetek utána a technikáknak is, melyekkel ezeket a tárgyakat díszítették (domborítás, áttört technika, spanyolozás, karcolás, ónöntés). Használjatok diópácot!

 

A pályázatban szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni a csoportmunkára, ezért kérjük azt, hogy a megvalósult munkák valamilyen módon összekapcsolódjanak, összefüggjenek.

 

A művek elkészítéséhez bármilyen anyag, illetve technika használható (ceruza, zsírkréta, vízfesték stb.) Ajánlott technikák a csoportmunkához: leporello, pop-up, kollázs, könyv formátum, társasjáték, kirakó. Az alkotások beküldési határideje: 2019. március 22., péntek

 

Díjazás:

 

A rajzversenyre beérkezett műveket szakértő zsűri fogja értékelni. A zsűri döntése alapján a legszebb alkotásokból kiállítást rendezünk, a legkiválóbb munkákat beküldők díjazásban részesülnek. Értékes különdíjak mellett a fődíj múzeumpedagógiai foglalkozás! Az eredményhirdetésre és a kiállítás megnyitására 2019. április 5-én, pénteken kerül sor.

 

Beküldési cím:

Postai úton: Hagyományok Háza, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 1251 Budapest, Pf.: 23.
Személyesen: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (1011 Budapest, Fő utca 6.) - Nyitva tartás: K-Sz: 10:00-18:00

 

Fontos információk: a pályázat az online jelentkezési lap kitöltésével és a pályázati anyag beküldésével válik érvényessé. A rajzok hátuljára nyomtatva kérjük az alábbi információkat feltüntetni:

 

Pályázati kategória
Alkotás címe
Intézmény neve, címe
Pedagógus, vagy felelős személy neve, email címe, telefonszáma
A gyerekek nevei és életkora

 

Online jelentkezési lap: https://goo.gl/forms/g5l4AQ4sW8W3RzOT2

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: