2019-04-15 19:33:49• hírek • Szatmar.ro

FRISSÍTVE! Ég a Notre-Dame, csillapíthatatlan a tűz. Párizs katedrálisa menthetetlen?

Foto: Chicago Tribune
Foto: Chicago Tribune

Ég a Notre-Dame Párizsban. A 900 éves épület a tűz martalékává válik.

Órák óta próbálják eloltani, de nem megy. Szomorú képek és videók százai keringenek a világhálón, az egész világ búcsúzik a kereszténység egyik emblémájától, Franciaország egyik műremekétől.
 
Az épített örökségünkre nem tekinthetünk örök evidens tulajdonként. Védelmük közös ügyünk kellene legyen!
 
A Notre-Dame nem csak egy sima párizsi templom, s nem csupán egy régi műemlék jellegű turista célpont. A katedrálisnak nincs saját gyülekezete, ennek ellenére hívek tízezrei látogatták nap mint nap, milliók évente. A párizsi érsek, Michael Aupetit székhelye és több száz éves múltra visszatekintő zarándokhely, mely felbecsülhetetlen ereklyék otthona. Ezeket a szent ereklyéket mutatták be eddig minden év nagypéntekjén a hívek számára. Ezek közül a három legfontosabb a szent korona, melynek eredetét Krisztus töviskoszorújáig vezetik vissza. Másik Jézus keresztjének egy vélhető darabkája, a harmadik a Megváltót a keresztjén tartó vas szögek egyike lehet. Ilyen és ehhez hasonló kincseket őrziztek a templom biztonságosnak vélt falai. 
 
Idő közben Emmanuel Macaron, francia elnök is megérkezett a helyszínre. Közösségi média felületein nyilatkozik a legfrissebb fejleményekkel kapcsolatban. Párizs polgármestere is ekképp cselekszik.
 
A tűzoltóság minden erejét beveti, hogy mentsék a menthetőt. A több száz lánglovag együttes erővel harcol. A katedrális környékén az égből apró, elszenesedett pelyhek szállnak alá, a lakosok és a nézelődők borzongva tartják a tenyerükben a pernyét.
 
ERIC FEFERBERG / AFP/GETTY IMAGES
 
Az egész világ együttérzését fejezi ki az USA-tól Kelet-Európáig zeng a közösségi média. Bejegyzések ezrei, hozzászólások milliói születtek meg az elmúlt órákban. A kereszténység gyászolja a műemléket. A nemzetközi hírportálok élőben tudósítanak.
 
A katasztrófavédelem mellett a rendőrség is a helyszínre érkezett és rögtön vizsgálatot indítottak az ügyben - adta közzé a CNN. Egy szakértői csapat keresi, miként és hol kaphatott először lángra az épület. A környékbeliek nem térhetnek vissza otthonaikba. A területet az egyenruhások biztosították. A Szajna parton áll Párizs népe és könnyekkel küzdve, csendben figyelik, miként roskad magába a szeretett kegyhelyük.
 
Sokan közülük azt nyilatkozták a nemzetközi médiának, hogy a Notre-Dame nélkül Párizs nem ugyan az a város többé.
 
A helyszínen jelenleg is 400 lánglovag harcol, megpróbálják kordában tartani a tűzvészt, mely nem csak a tetőszerkezetet, hanem a belső teret is lassan teljes mértékben felemészti. A Notre-Dame 13. századból származó, fából faragott belső díszítése és bútorzata is odaveszni látszik - nyilatkozta a műemlék sajtóreferense.
 
ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images
 
Érdekes információ: a templom 6,8 millió euróra rúgó felújítási munkálatai nemrégiben kezdődtek el. Egyelőre a hatóságok nem találtak összefüggést a lobbanás és a renoválás között. A belső dekorációból azonban egy cseppnyi emlék megmaradt: 13 szobrot ez előtt nem sokkal elszállítottak, hogy restaurálás után visszahelyezhessék eredeti helyükre. Ezeket megmentette a "sors" az utókor számára.
 
Jean-Claude Gallet, a párizsi tűzoltóság a CNN nemzetközi hírportálnak este 10 óra környékén ekképp nyilatkozott: "A következő egy-másfél óra történései óriási jelentőséggel bírnak. Majdhogynem ezen áll vagy bukik minden, hogyan alakul a helyzet. A tűzoltók nem csak kintről, hanem az égő épületen belül is oltanak, emellett a mentési munkálatokban is részt vesznek. Megpróbálnak kimenteni minden mozdítható értéket a lángok martalékából. Több százan harcolnak a helyszínen, nehogy a tűzvész átterjedjen. A következőkben kiderül, meg tudják-e gátolni, hogy a templom eblematikus harangtornya összeomoljon a harang súlya alatt. A meggyengült szerkezet teherbíró képessége kérdéses."
 
A légből való oltás lehetőségét Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke közösségi média bejegyzésben vetette fel, s megsürgette a mentési-oltási munkálatokat. Az aggodalmára válaszolva a helyszíni szakértők megosztották, miért nem folyamodtak eddig ehhez a módszerhez, s miért nem is fognak egyáltalán repülőből vagy helikopterből oltani. Az aláhulló víz tömege alatt a meggyengült szerkezet azon nyomban összeomlana. Pár száz liter felülről eső víz is visszafordíthatatlan károkat okozna. Most a lánglovagok azon vannak, mentsék, ami menthető, illetve vigyék ki, ami mozdítható.
 
A francia belügyminiszter titkára, Laurent Nunez bejelentette a nemzetközi sajtóban és a közösségi médiában egyaránt, hogy a megmaradt két torony az eddigi eredmények alapján épen marad, nem dőlnek össze. A tűzoltóparancsnok azonban tudatta vele, a tetőszerkezet kétharmada elpusztult. Az oltásban eddig egyetlen lánglovag szenvedett súlyosabb sérüléseket. A műremekek és kegytárgyak mentése még mindig folyamatban van. A tűz csillapodni látszik. 
 
A történtekkel kapcsolatban Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke sajnálatát és együttérzését fejezte ki, de bizakodva tekint a jövőre, hiszen ahol helye van a gyásznak, ott helye van az újrakezdésnek, a reménynek és az építkezésnek. - Szavai váljanak vigaszává a párizsi lakosok fájdalmának! 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: