2019-05-26 03:51:25• hírek • Bede Emőke / MTI / Nagy Tímea

FRISSÍTVE 20 órakor! Hol és hogyan szavaz vasárnap Szatmár megye? Hogy állunk eddig?

Európai parlamenti (EP) választásokat ötévente tartanak az Európai Unióban (EU). A szavazást 2019-ben – a Tanács döntésének értelmében – 2019. május 23. és 26. között kell megtartani, de a pontos dátumot (az eltérő hagyományok és jogi rendelkezések miatt) a tagállamok maguk dönthetik el. Romániában – sok más országhoz hasonlóan – május 26-án, azaz az előttünk álló vasárnap kerül sor a referendummal egybekötött EP-választásokra.

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, az összes szavazókörben.

 

A szavazókörletek egészen este 21 óráig fogadják a voksolni óhajtó állampolgárokat. Az urnákhoz járuló személyeknek jogukban áll csak az EP-választáson, vagy csak a nemzeti referendumon részt venni, de természetesen dönthetnek úgy is, hogy mind a két szavazáson szeretnék a megfelelő helyre ütött pecsét által kinyilvánítani véleményüket. Utóbbi esetben értelemszerűen mind a három szavazólapon pecsételni kell, majd az összehajtott íveket az arra kijelölt urnákba kell dobni.

 

Ahogyan azt már a korábbi választásokon megszokhattuk, azok az állampolgárok, akik május 26-án más községben vagy városban tartózkodnak, mint ahova a hivatalos okmányaik szólnak, bármelyik szavazókörletben leadhatják voksukat. Az ilyen személyek nevét értelemszerűen felvezetik a pótlistára, csakúgy mint azokét, akik a külföldön felállított szavazási irodák egyikében élnének választási jogukkal. Azok pedig, akik valamilyen oknál fogva (pl. betegség vagy házi őrizet) nem tudnak az urnákhoz járulni, írásban kérvényezhetik, hogy a szavazókörlet elnöke mozgóurnát bocsásson a rendelkezésükre. Végül, de nem utolsóban fontos leszögezni azt is, hogy akik a lakhelyükön mennének el szavazni, akkor ők az állandó listáknak megfelelően, a számukra kijelölt választási irodákat kell felkeressék.

 

Elmennél szavazni, de nem tudod, melyik szavazókörlethez tartozol? Akkor érdemes lehet felkeresni az Állandó Választási Hatóság honlapját, ugyanis az általuk összeállított online adatbázisból mindösszesen a személyi szám és a vezetéknév, illetve egy biztonsági kód megadása által azonnal kiderül, hol is kell jelentkezni pecsételésre. Az említett oldal ide kattintva érhető el, ha pedig csak a szatmári választási irodákra lennél kíváncsi, kattints ide.

 

Románia szavazatra jogosult lakosságának eddig 27,32%-a élt jogaival délután 14:45-kor. Szatmár megyében az országos aránynál kevesebben keresték fel eddig a szavazóhelyiségeket, mindössze 22,44%, ez 70,579 voksot jelent. Szatmárnémetiben a lakosság 26,51%-a hozott írásbeli döntést az ügyben.

 

20.00 - Szatmár megyében csaknem 40 százalékos a részvétel az Európai Parlamenti választáson. A referendum, amelyről már most tudjuk, hogy érvényes és sikeres volt, megyénkben csaknem elérte a 35 százalékot. Ez mindkét esetben rekord részvételt jelent önmagában, akkor is, ha országos szinten továbbra sem állunk túl jól, hiszen megyénk a harmadik legkevésbé érdeklődő megye. Még egy óra van hátra a szavazóházak zárásáig. Addig szavazhatnak a magyar összefogásra.

 

18.20 - A többségében magyarok lakta községek vagy magyar vezetés alatt álló települések között is jelentős eltérések mutatkoznak, ami a választási kedvet illeti. Nehezíti a mozgósítást, hogy sok helyen konfirmálás vagy bérmálkozás van, s sokan érintettek ebben az adott településen. A legjobban Dara teljesít, ahol a szavazásra jogosultak több mint 53%-a adta le voksát 18 óra 15 percig. Leleén ez az arány 46,46%. A sor végén kullognak Halmi, ahol a két szavazóházban átlagban 20,7 % ment el szavazni és Mikola, ahol ennél csak kicsivel jobb az eredmény a maguk 22,32 százalékával.

 

17.45 – Szatmár megyében 17 óra 30 percig a szavazásra jogosult több mint 300 ezer lakosból több mint 100.000 már leadta voksát. Városon magasabb a választási kedv, mint vidéken. Összesen eddig 811 személy szavazott mozgóurna segítségével, de összesen Szatmár megyében ennél sokkan többen kérvényezték azt, hogy otthonaikban, idősek otthonában vagy kórházban szavazhassanak. Valamivel kevesebb mint 8000 személy szavazott nem a lakóhelye szerint illetékes szavazóházban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: