2015-05-27 22:11:09• hírek • MTI/Reuters/dpa

FIFA - Letartóztatások a kongresszus helyszínén

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hét tisztviselőjét tartóztatták le az amerikai hatóságok kérésére szerdán Zürichben, a szervezet tisztújító kongresszusának helyszínén. A FIFA szerint a történtek nem befolyásolják a választás tervezett programját, ugyanakkor az európai szövetség (UEFA) az esemény elhalasztására szólított fel.

A kongresszusra érkezett FIFA-tagok szállodájából elvitt tisztségviselők között van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF 50 éves, kajmán-szigeteki vezetője és a 83 esztendős, uruguayi Eugenio Figueredo.

A letartóztatásokat eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest - köztük a két jelenlegi alelnököt - és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. Az alelnökökön kívül a brazil szövetséget áprilisig irányító, 83 éves José Maria Marin, az 58 éves Costa Rica-i Eduardo Li, a 64 éves nicaraguai Julio Rocha Ocha, a korábbi alelnök, a 72 éves trinidadi Jack Warner, az 58 éves brit Costas Takkas, a 68 éves venezuelai Rafael Esquivel és a 86 éves paraguayi Nicolás Leoz neve szerepel a vádiratban, amelyben a sportmarketing területéről az argentin Alejandro Burzaco, valamint Hugo és Mariano Jinkis, az amerikai Aaron Davidson és a brazil José Margulies gyanúsított.

Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész New Yorkban tartott sajtótájékoztatót szerdán, s azt mondta, a korrupciós botrányban érintett futballfunkcionáriusok akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak, amely a legmagasabb büntetési tétel a szervezett bűnözés kapcsán. Lynch hozzátette, a következő lépés a gyanúsítottak kiadatása és Egyesült Államokba szállítása.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Walter De Gregorio, a FIFA kommunikációs igazgatója az eset után tartott zürichi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Joseph Blatter elnök és Jérome Valcke főtitkár nem érintett az ügyben, majd hozzátette, hogy a történtek nem befolyásolják a kongresszus programját, s nem indokolják az elnökválasztás halasztását. Mint mondta, ez fel sem merült.

Gianni Infantino, az UEFA főtitkára ugyanakkor a szervezet varsói végrehajtó bizottsági ülése után bejelentette: az UEFA azt javasolja, hogy ne most, hanem hat hónapon belül válasszon elnököt a FIFA, ellenkező esetben az európai szövetség nem zárkózik el attól, hogy bojkottálja a péntekre tervezett kongresszust. Az UEFA végrehajtó bizottsága csütörtökön dönthet ebben a kérdésben.

A 79 éves Blatter szerda este jelezte, üdvözli az amerikai és svájci hatóságok nyomozását, s hozzátette, a FIFA együttműködik a hatóságokkal. Közben 11 FIFA-tag munkáját ideiglenesen felfüggesztették.

A svájci ügyészség a zürichi letartóztatásokkal párhuzamosan bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán, hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával. Ez utóbbiról De Gregorio egy újságírónak adott válaszában határozottan jelezte, jelenleg az a tény, hogy 2018-ban Oroszországban, 2022-ben pedig Katarban rendezik a világbajnokságot.

A FIFA tisztújító kongresszusa csütörtökön kezdődik, az elnökválasztás pénteken lesz. Az ötödik ciklusára készülő Blatternek egy kihívója van, Ali bin al-Husszein jordán herceg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: