2010-09-13 10:38:55• hírek • Kocsis Zoltán

Portugál „nagymama” a Steauának

Továbbra is gödörben a bajnok: két kiállítás, két kapott gól, nulla pont.

Emlékezetesre sikeredett a román labdarúgó élvonal, a Liga1 hetedik fordulója! A bajnok Kolozsvári CFR Rapid elleni veresége lassan már senkit sem lepett meg, mint ahogy az sem, hogy lehet: ez volt Andrea Mandorlini utolsó „olasz melója" a vasutasok kispadján. Az sem okozott igazán nagy szenzációt, hogy a Dinamo védelme Brassóban sem volt acélos, minek következtében a piros-fehérek újabb két pontot buktak. Ennél jóval „nagyobbat" szólt azonban a Steaua veresége az Urziceni ellen!

Furcsa helyzetben lehettek a két évvel ezelőtti bajnok szurkolói: kis túlzással jobban ismerték az ellenfél játékosait, mint sajátjaikat! Az Urziceni ugyanis a csőd szélére sodródva fél keretét „átpasszolta" a Steauának, miközben saját sorait a „katonacsapat" ifijeivel valamint másutt „leselejtezett" futballistákkal töltötte fel. A piros-kékek kezdőjében pedig Galamaz, Onofras, Brandan és Bilasco személyében négy egykori urziceni hős is szerepet kapott. A kezdeti kiegyenlített játék után aztán hiába került fölénybe a Steaua, egykori hálóőre, Cernea bravúrt bravúrra halmozott, miközben Semedo a 61. percben egy kavarodás után megszerezte a győzelmet jelentő találatot. A portugál szélsőt, emlékezhetünk rá, egy évvel ezelőtt szinte elzavarták a Steauától...A román futball ismerőiben pedig felrémlett 2007 november 30.-a: akkor a mindenki által csak Steaua II-nek hívott Buzau már-már összehozta a „mindenki által bekalkulált" vereséget, mígnem a hosszabbítás első percében Romeo Bunica (azaz nagymama magyarul) becsavart egy szabadrúgást Zapata kapujába. Az ott elvesztett két ponttal a Steaua bajnok lett volna...

Az akkori szezont (na meg a legutóbbit) az élen végző Kolozsvári CFR tovább folytatta mélyrepülését a hetedik etapban is. Mandorlini együttese ezúttal a Rapid otthonában döbbenhetett rá, hogy úgy nehezen lehet nyerni, ha az ember csak védekezik. Az első félidőben ugyanis Spadacio és Raduta kétszer, Roman pedig egyszer állt közel a gólszerzéshez, amivel szemben a kolozsváriak csak két vérszegény lövést tudtak felmutatni. A 42.percben ráadásul Koné megkapta második sárgáját, a 65. minutumban pedig Bastos is követte példáját, így a címvédő majd fél órát volt kénytelen kettős emberhátrányban játszania. Ilyen körülmények közepette nem csoda, hogy Cassio mindkét kiállítást egy-egy góllal büntette. Az újabb zakó vélhetően Mandorlini mandátumának a végét jelenti, ami már csak azért is sajnálatos, mert őszintén kíváncsiak vagyunk, a Bayern München ellen sikerülne-e a taljánnak tizenegy védekező játékosból összeállítani a kezdő tizenegyet?


Talán a két ladba zavarta a CFR-t a Rapid otthonában
Talán a két ladba zavarta a CFR-t a Rapid otthonában fotó: cfr1907.ro


Ioan Andone csapatait soha sem a védelem erőssége jellemezte és ezen ezúttal sem tudott változtatni: bár a Dinamo lőtte eddig a legtöbb gólt, 23-at (több, mint hármat meccsenként), a piros-fehérek is kapták a legtöbbet, szám szerint 16-ot. Ez majd két gólos meccsenként átlag, ilyen mutatóval pedig nehéz bajnokságot nyerni. A „piros kutyák" hátsó alakzata Brassóban sem hazudtolta meg magát, így Chipciu és Dedu góljai mellett a hazaiak háromszor találták el a kapufát (igaz, utóbbit követően született a második találat), emellett pedig Viveiros és Chipciu további két ziccerig is eljutott. Ez sem volt elég azonban a Brassónak a győzelemhez, előbb ugyanis Adrian Cristea büntetőből, majd N'Doye közelről kiegyenlített. Sőt, a szenegáli meg is nyerhette volna a találkozót csapatának, ám a hosszabbítás perceiben egy az egyben hibázott Minca kapussal szemben. Mert a foci néha igazságos is tud lenni.

Hét forduló után továbbra sem rajzolódtak ki egyértelmű erőviszonyok, ám egyelőre a „három bukaresti nagy", a Dinamo, a Rapid és a Steaua 14 ponttal vezet a 13 egységet begyűjtő Galac és Kolozsvári U előtt, míg a címvédő CFR nyolc ponttal egyelőre a 11. helyet foglalja el.

Eredmények:
Kolozsvári U
- Beszterce 2-1
gólok: Niculescu (40.), Baldé (69.), illetve Moraes (51.)

Rapid - Kolozsvári CFR 2-0
gólok: Cassio (59., 92.)

Sportul Studentesc - Branesti 2-2
gólok: Balan (1.), Varga (9.), Olariu (19.), Popa (83.)

Urziceni - Steaua 1-0
gól: Semedo (61.)

Marosvásárhely - Medgyes 1-0
gól: Dan (26.)

Astra - Temesvár 1-1
gólok: Fatai (57.), illetve Helder (75.)

Brassó - Dinamo 2-2
gólok: Chipciu (30.), Dedu (77.), illetve Adrian Cristea (71.), N'Doye (88.)
hétfőn: Vaslui - Galac
Pandurii - Craiova

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: