2013-11-24 20:14:48• hírek • Szatmár.ro

Ezüstfenyő díj Gaman Mihálynak és Thoroczkay Sándornak

Idén 14. alkalommal osztották ki az RMDSZ által létrehozott Ezüstfenyő Díjakat Marosvásárhelyen.

Az ünnepélyes díjátadásra a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén került sor a Maros együttes Kövesdombi székházában. Az elismerést azoknak a személyeknek ítéli oda minden évben a Szövetség, akik kiemelkedő munkát végeztek a magyarság szülőföldön való megmaradásáért és az RMDSZ programjának megvalósításáért.

Ebben az évben 27 személy: számos kiemelkedő erdélyi magyar közéleti személyiség, esperes, püspök, lelkész, orvos, pedagógus és köztisztviselő részesült Ezüstfenyő Díjban. Szatmár megyéből két személyiség, Thoroczkay Sándor és Gaman Mihály részesültek az elismerésben.

- Az RMDSZ idei Ezüstfenyő díjazottjai önzetlen közszolgálatot végeztek hosszú éveken, évtizedeken keresztül, munkájukkal az erdélyi magyar közösséget erősítették. Nem csak anyagi javakat szereztek vissza, hanem szellemi javainkat is gyarapították, ápolták. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről az Ezüstfenyő díj egy erkölcsi elismerés, amellyel köszönetünket fejezzük ki ezért a munkásságért - hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, majd ezt követően átadta a díjakat.

Thoroczkay Sámdor átveszi a díjat

Gaman Mihály - 47 éves, házas, két gyermek édesapja. Sinaian született. Érettségit a Szatmárnémeti Egészségügyi Líceumban szerzett. Ezt követően a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban egészségügyi középkáderként dolgozott 1996-ig. Ebben az esztendőben megnyeri Pusztadarócon a polgármesteri választást, amely tisztséget azóta is sikerült megőriznie. Időközben 1998-2003 között a Vasile Goldis Egyetemen jogi szakon diplomázik, majd 2010-ben a mesteri címet szerez a jogtudomány területén. Szatmár megye egyik legsikeresebb polgármestere, nemcsak a megnyert mandátumok számának tekintetében. Büszke arra, hogy olyan önkormányzatot hozott létre, mely lakosságközpontú, hatékony és szakértői. Ezt a közösség is elismeri, és a személyébe vetett bizalom közvetlenül társul az RMDSZ-be, mint érdekvédelmi szövetségbe vetett bizalommal is.

Nagyon sikeres, tevékeny csapatot alakított ki a községvezetésben és tevékenységének köszönhetően a megye egyik legfejlettebb határmenti településévé nőtte ki magát Pusztadaróc, kihasználva minden felkínálkozó fejlesztési lehetőséget a közösség érdekében. Szaktudását és szervezői képességeit az RMDSZ megyei vezetésében is kamatoztatta, a megyei szervezett ügyvezető elnökeként segítve korábban a munkát.

Thoroczkay Sándor - Felsőfokú tanulmányait a Babeș-Bolyai tudományegyetem történelem szakán végezte 1967-ben. Az egyetem elvégzése után néhány évig a háromszéki Zabratópatak, majd a Lázári községhez tartozó Sándorhomok iskolájában történelemtanára. 1981-től ugyanennek az iskolának aligazgatója, majd 1985-től nyugdíjazásáig (2009) vezetője. A rendszerváltás előtt a vidéki értelmiség sajátos eszközeivel tartotta életben a helyi identitást és közösségi életet, majd azt követően aktívan bekapcsolódott annak megerősítésébe: az RMDSZ lázári szervezetének alapító tagja, majd elnöke, valamint a helyi cserkészcsapat alapítója és támogatója.

A megyei közélet aktív résztvevője, 1991 óta kisebb szünetekkel az RMDSZ megyei választmányának tagja, többször ÁB tag és szenátor jelölt. Történelemtanárként 1991-ben kezdeményezője és megalapítója, majd első elnöke a Szatmárnémeti Szent István Körnek. A hiánypótló céllal létrehozott kör előbb a szatmári magyarság újonnan megnyílt lehetőségét és igényét kívánta kielégíteni, hogy megismerhesse nemzeti történelmének azon fejezeteit, amelyekhez a diktatúra idején nem férhetett hozzá.

Ezt az ismeretterjesztő célt megtartva, fokozatosan bővült a Kör tevékenysége és azóta Szatmár helytörténeti kutatásait összefogó aktív civilszervezetté vált, amelynek fontos küldetése a nemzeti múlt megismertetése, a tisztázatlan részek kutatása, valamint az identitástudat erősítése a Szent István-i gondolatok és a nemzeti, keresztény, konzervatív értékek mentén. Mindebben Thoroczkay Sándornak, mint a Kör elnökének, majd 2007 januárjától tiszteletbeli elnökének kulcsszerepe van.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: