2016-06-01 10:30:43• hírek • maszol.ro

Ezt jól benézték! Kiskorúak is vannak a jelöltek között!

A választási irodák összesített adatai szerint 267 239 jelöltre lehet szavazni a vasárnapi helyhatósági választásokon, 57 ezren közülük nők. A 23 évesnél fiatalabbak nem pályázhatnak önkormányzati tisztségekre, ennek ellenére még kiskorú jelöltek is vannak. Akadnak 90 év fölöttiek is. Közel ötven Hargita, Kovászna és Maros megyei településen már a győztes neve is ismert, írja a maszol.ro.

A június 5-i helyhatósági választásokon 26 jelölt idősebb 90 évesnél, közülük 10 nő. A legtöbb „aggastyánt" Călin Popescu Tăriceanu pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) indítja, öt olyan férfit és három nőt, akinek életkora megközelíti a 100 évet.

A második helyen az Románia Haladásáért Országos Szövetség áll összesen 4 szépkorú indulóval, majd a Nagy-Románia Párt, az Országos Demokrata Párt és az RMDSZ következik két-két jelölttel. A Pro Európa Romapárt, a Szociáldemokrata Párt, az Román Környezetvédő Párt, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt, a Román Szocialista Párt, a Román Szociális Párt, a szélsőségesen magyar- és Európa-ellenes Bogdan Diaconu Egységes Románia Pártja, illetve Traian Băsescu Népi Mozgalom Pártja zárja a sort, egy-egy jelölttel.

De szép számmal indulnak a választásokon a nyolcvanadik évüket betöltő jelöltek is, számuk 837 (670 férfi és 167 női jelölt).  Ez esetben is az ALDE nyitja a sort 139 jelölttel, megelőzve a 114 és a 110 kilencven felé járó Nemzeti Liberális Pártot és a Népi Mozgalom Pártját. A dobogóról csupán egy jelölttel maradt le a Szociáldemokrata Párt, amelyet 105 jelölttel az Országos Szövetség Románia Haladásáért követ.

A hetven és nyolcvan év között járó jelöltek száma 7852, itt a szociáldemokratáké az elsőség 1661 jelölttel, majd a nemzeti liberálisok és Călin Popescu Tăriceanu politikai alakulata következik 1225 és 1129 jelölttel. A Népi Mozgalom Pártja itt sem vall szégyent, a Románia Haladásáért Országos Szövetség után az ötök helyen áll 811 hetvenen felüli jelölttel.

„Problémás jelöltek" - Băsescu pártja vezet

A Központi Választási Iroda adatai szerint csaknem 450 jelölt nem töltötte be a törvény által engedélyezett 23. életévét, sőt néhányan közülük még csak nem is nagykorúak. Az nem derül ki a választási iroda összeállításából, hogyan csúsztak át ezek a jelöltek a rostán

Jelölésüket már nem lehet megóvni, ám megválasztásuk érvényteleníthető, ha a június 5-i választásokon mandátumot nyernének. A húsz év alatti jelöltek legtöbbje Temes, Máramaros, Iasi, Dolj és Bákó megyében van. Bákóban például 30 ilyen esetről tudnak - derül ki az Export Forum kimutatásaiból.

A mostani választásokon akadnak olyan jelöltek is, akik meg sem várták győzelmüket, és máris pártot cseréltek: huszonnyolcan egyszerre több párt listáján is szerepelnek. A legtöbb „problémás jelölttel", 78-cal egyébként Traian Băsescu Népi Mozgalom Pártja rendelkezik majd Călin Popescu Tăriceanu, a Románia Haladásáért Országos Szövetség és a Nemzeti Liberális Párt következik 69, 51 és 50 esettel.

Biztos győztesek

Jóllehet még több nap választ el a választásoktól, több tucat település esetében máris tudni lehet, hogy ki lesz a polgármester. Nem azért, mert valamiféle választási turpisságot eszeltek ki pártjaik, hanem azért, mert egyetlen jelöltként indulnak a polgármesteri székért. A legtöbb ilyen település a Székelyföldön - Maros, Hargita és Kovászna megyében - van, de Brassó megyében is 14 település esetében mindössze egyetlen jelöltre lehet szavazni.

A Vrancea megyei Cârligele és a Vaslui megyei Vutcani helységekben a szociáldemokratáké, a Kolozs megyei Pecsétszegen a Nemzeti Liberális Párté az egyetlen jelölt. Székelyföld több településén a román pártok nem indítottak jelöltet, mert tudták, hogy nem vehetik fel a harcot a magyar jelöltekkel. Így Maros, Hargita és Kovászna megye közel ötven településén az RMDSZ egyetlen jelöltje indul a tisztségekért - írta a választási iroda adataira hivatkozva a ziare.com.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: