2019-03-14 10:57:25• hírek • Szatmar.ro

Ezt hozza a tavasz Börvelyben: szoboravatás, forradalmi megemlékezés, éves költségvetés

Börvely madártávlatból és a még felújításra váró Petőfi-szobor
Börvely madártávlatból és a még felújításra váró Petőfi-szobor

Mozgalmasnak ígérkezik a tavasz Börvelyben. Szoboravatásra, megemlékezésre, tervezgetésre is jut idő – a község végre a tettek mezejére léphet.

A kormány szerdán megszavazta a 2019-es költségvetést, a települések végre akcióba lendülhetnek, ahogy a pénzek kiosztásra kerülnek. A tavasz ezzel a régen várt jó hírrel indul be csak igazán. Március 15-i műsor az első nagyobb szabású megemlékezés, melyre sort kerítenek – ekkor avatják fel a restaurált Petőfi-szobrot is.

 

A Börvelyi Általános Iskola előtt felállított műalkotást kicsivel több mint egy éve ismeretlen tettesek megrongálták. Kiss Zoltán polgármester elmesélte szerkesztőségünknek, hogy nem csak a megrepedt emléktáblát újíttatták fel, hanem az egész mellszobrot. A rekonstrukciót követően a tartóoszlopot márványlapokkal vonták be, melyet a helyi vezetőség adakozásából valósíthattak meg. A településen amúgy nem jellemző a rongálás, a rendetlenkedés.

 

A Petőfi-szobor leleplezése a március 15-i forradalom emlékműsorának része. Péntek délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet, melyet a várva várt avatás követ. A templommal szemben található a költő nagysága előtt tisztelgő emlékmű, a Börvelyi Általános Iskola előkertjében. Itt nem csak a leleplezésnek, hanem a tanulók műsorának is szem- és fültanúi lehetnek. Az énekkar, a fúvószenekar és a diákok színvonalas fellépésükkel emelik az ünnepség fényét. A község vezetősége is köszöntőt mond a péntek déli összejövetelen.

 

Március második felében sor kerülhet végre a tervezésre és a végrehajtásra. A kormány március 13-án megszavazta a költségvetést. Amint bekerül a Hivatalos Közlönybe, attól számítva pár hétbe telik a pénzek leosztása. Lassan őrölnek a bürokrácia kerekei. A községek és a falvak számára azonban nem hoz rosszabbat a 2019-es év, mint a tavalyi – lemondásoktól mentes évnek nézhet elébe a börvelyi önkormányzat.

 

Az állami pénzek megérkeztéig a romániai teleülések ideiglenes, önmaguknak összeállított költségvetés szerint éltek meg, így tett a Kraszna-menti település is Kiss Zoltán polgármester vezetésével. A fizetések kiosztásával, az intézmények működtetésével nem akadtak gondok, nem állt le az „élet”. A nagyobb beruházásokat viszont parkolópályára állították, minden egyes kárba veszett nap plusz költséget jelent a község számára. Munkagép vásárlásba fektettek, de az óvoda- és iskola felújítása, útjavítás és térkövezés is szerepel a nagyobb terveik között.

 

Ahogyan Börvely is, úgy az összes Szatmár megyei és romániai település is repesve várja a „pénzeket”. A beruházások állnak, a költségek nőnek, az önkormányzatok zsebe lassanként kiürül. Pár héten belül kiderül, mennyit is kapnak pontosan a megyei- és a helyi tanácsok. Addig is „Gazdálkodj okosan!”

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: