2018-01-22 14:30:53• hírek • Bede Emőke

Ezt hozta Szatmárnémeti számára a 2017-es év

Hétfő délután a város vezetősége sajtótájékoztatót tartott, melyen a tavalyi év eredményeiről számolt be.

Az eseményen jelen volt Kereskényi Gábor polgármester, Albu Adrian és Feher Doina alpolgármesterek, valamint Maskulik Csaba városmenedzser is. A városvezetés a találkozó első pontjaként a tavalyi évi büdzsével számolt el. Mint kiderült, 2017-ben az önkormányzat 298.098.726 lejből gazdálkodott, melyből 251.304.710-et a működés fenntartására szántak, 46.794.016-ot pedig a város fejlesztésére. Ami a 2017-es bevételeket illeti, elmondható, hogy az előzetes tervekhez képest több bevételre tett szert a város: az előrejelzett 147 milliós bevétel helyett több, mint 177 millió folyt be Szatmárnémeti kasszájába.
 

Amint arra a város vezetősége rávilágított, 2017-ben nagy hangsúlyt fektettek az utak és parkolók felújítására. A tavalyi év során összesen 14 kilométernyi utat sikerült modernizálni, ennek összértéke eléri a 23 millió lejt. Ugyancsak tavaly sikerült tető alá hozni az Aquastar felé vezető bicikliutat is, mely 3 kilométernyi hosszúságával 1,6 millió lejbe került. A város egyik legnagyobb problémája, a parkolóhiány is terítékre került 2017-ben: a 17-es és a Kárpátok lakónegyedekben 11 parkoló modernizáláshoz kezdtek, ebből 3 már teljesen elkészült, 2 részlegesen, tavasszal pedig esedékes a többi felújítása is. Ami a közvilágítást illeti, ugyancsak a 17-es és a Kárpátok lakónegyedekben terjeszkedtek leginkább. Hogy még van mit tenni ezen a téren, azzal maga az önkormányzat is tisztában van.
 

Az önkormányzat a közbiztoság erősítésése érdekében 40 új biztonsági kamerát vásárolt, így a Szatmárnémeti utcáit pásztázó kamerák száma eléri a 106-ot. A tavalyi évben 2206 eset azonnali felfedezésében segítettek a biztonságtechnikai eszközök, a napi átlag így 6-7 esetre rúg. Természetesen a tanügy sem hiányzott a beszámolóból. Mint kiderült, 2017-ben 48 tanintézményben végeztek kisebb-nagyobb modernizálásokat (pl. nyilászárók cseréje, tetőszerkezet felújítása, sportpályák létesítése, stb.). Mindez a város kasszájából 3,5 millió lejt vont el.
 

Végül, de nem utolsósorban a bemutató a kultúra és rendezvények területén elért eredményekre kitért. 2017-ben számos, országos és nemzetközi szinten is elismert fesztivált sikerült elhozni Szatmárnémetibe. Tavaly ismét ellátogatott városunkba a TIFF-karaván, megrendezték a Samfest Jazz-t és az Utcazene Fesztivált, de ugyancsak 2017 volt az az év is, amikor beindult a Tranzit Feszt nevet viselő színházi fesztivál is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: