2010-10-14 15:41:07• hírek • Szatmar.ro

Ha van láncfűrészed, nincs pótlék

Kevesen élnek a fűtéspótlék igénylésének lehetőségével Szatmár megyében.

A tavalyi évhez képest jóval kisebb az érdeklődés a fűtéspótlék iránt, tudtuk meg Vasut Doinatól, a Szociális Közszolgáltatási Osztály (SPAS) ügyvezető igazgatójától. Annak ellenére, hogy október 12-étől kérvényezhették ezt, a mai napig összesen mintegy 100 személy jelent meg az irodában a kitöltött űrlapokkal. Ennek az érdektelenségnek több oka is lehet, tudtuk meg a vezetőtől. Az utóbbi években a hivatalnokok komolyan veszik az ellenőrzéseket, így a hamis adatokkal kitöltött űrlapok alapján pótlékot kapók nem csupán a juttatást kell visszafizessék, de büntetőjogi eljárást is indíthatnak ellenük okirat hamisításáért.

Balaj Adrian, a Szociális Szolgáltatások Irodájának vezetője portálunknak elmondta, idén több újdonság is megjelent a fűtéspótlék kérvényezésében. A szakemberek összeállítottak ugyanis egy olyan listát, aminek alapján a rajta szereplők megléte esetén nem igényelhető a támogatás. A különböző ingatlanok, gépjárműtípusok, földterületek, erdők, kaszálók, vagy például a mezőgazdaságban, valamint a fafeldolgozásban használatos gépek, illetve háziállatokon kívül olyanok is szerepelnek, amelyek első olvasatra meghaladják a tisztán gondolkodók logikáját.
Aki például láncfűrésszel rendelkezik nem kaphatja meg a pótlékot.

Felvetődik a kérdés, hogy hogyan ellenőrzik le, van-e az illetőnek láncfűrésze, illetve, hogy mihez kezd például egy tíz emeletes tömbházban lakó Szatmárnémeti lakos a láncfűrésszel, ami alapján kiesik a jogosultak listájáról?
Az is kérdéses, hogy hogyan ellenőrzi le a hivatalnok, hogy rendelkezik-e az illető láncfűrésszel, vagy sem?

A több, mint 15 méhcsaládot tartók szintén elbúcsúzhatnak a támogatástól. Az ügyet vizsgáló hivatalnoknak azonban minden bizonnyal hiányosak a méhészeti ismeretei ahhoz, hogy a kaptárakat szétszedjék és megállapítsák, valóban él-e bennük méhkirálynő, valóban nem haladja meg a méhcsalád száma az előírtakat. Több ezekhez hasonló előírásnak kell megfelelnie azoknak, akik szeretnék megkapni a téli fűtési szezonra az állami támogatást.

Balaj szerint annak ellenére, hogy bonyolultnak tűnhet a kérvényezés, ez mégsem az, ugyanakkor az alkalmazottak segítséget is nyújtanak az igénylőknek, amennyiben kérdés merül fel.

A vezető óva inti azonban a hamis adatok alapján érvényesülni kívánókat, ugyanis az ellenőrzések akár helyszínen is történhetnek, illetve szomszédaik bevonásával is, és nem csupán az elbírálási időszakban, hanem az egész fűtésszezonban. A pénzügyi hivatal is rendelkezésükre bocsátja a szükséges iratokat annak érdekében, hogy kiszűrjék a jogtalanul igénylőket.

A leadások első szakasza november 5-éig tart, majd ezt követően 10-éig történnek meg ezek megvizsgálása helyi szinten. Ennek lezárta után az átnézett iratokat továbbküldik az illetékeseknek.

A jogosultak öt hónapi pótlékra számíthatnak, az összeg pedig a család egy főre eső havi keresetétől függően változhat.
A maximálisan elfogadott nettó kereset nem haladhatja meg a személyenkénti 615 lejt.
A második igénylési ciklus december 1-jétől 10-éig tart, ekkor viszont csupán a fennmaradó négy hónapra kaphatnak pótlékot.

Érdemes tehát igyekezni, annak érdekében, hogy le ne késsék a lehetőséget, mondta Balaj. Az Ilisesti utca 4. szám alatt található SPAS irodában egyébként hétfőtől szerdáig naponta 8-14 óra között várják az érdekelteket, míg csütörtökön 8-17 óra között tartanak fogadóórát.

Szintén érdektelenség mutatkozik azonban a szociális osztály által osztott cukor, liszt és keksz iránt is - tudtuk meg Vasut Doinától -, amit szeptember 13-án kezdtek el osztani a rászorulóknak a Rachel kereskedelmi központban. A listán szereplő 8000 személyből mindössze 4200-an jelentek meg az élelmiszercsomag átvételéért. Az ügyvezető elmondta, hétköznap óránként indul buszjárat a városközpontból a Rachelbe, ennek ellenére mégis kis számú lakos jelent eddig meg a helyszínen. A csomagokat egyébként október 23-áig vehetik át a jogosultak az említett komplexumból.


Kevesen ígénylik a fűtéspótlékot
Kevesen ígénylik a fűtéspótlékot


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: