2010-11-04 14:53:30• hírek • Szatmar.ro

Ezren álltak sorba a támogatásért

Közel ezer személyre számítanak a Szociális Közszolgáltatási Osztály (SPAS) munkatársai, mivel a jól bevált szokás szerint a lakosság ismét az utolsó pillanatra hanyagolta a tennivalókat.

Bár október 12-étől leadhatták fűtéspótlék kérvényüket az igénylők, ezt az utóbbi napokig hozzávetőleg csupán 3000-en tették meg.

Az öt hónapra kapott támogatás az olyan személyeknek, illetve családoknak jár, akiknek az egy személyre eső jövedelmük nem nagyobb, mint a havi 615 lej.
A mai napig leadható kérvények ez év novemberétől 2011. márciusáig segíti a rászorulókat a kisebb összegű fűtésszámlákkal.

Amint a Szociális Közszolgáltatási Osztály egyik vezetője, Balaj Adrian elmondta, nem pénzbeni támogatásról van szó, a gázszolgáltató ugyanis a fogyasztóknak már eleve a támogatott értékű fizetendő számlát viszik majd házhoz.

A pótlék összege a fizetéstől függően kilenc csoportra van felosztva, a legnagyobb támogatásban azok részesülnek, akiknek az egy főre jutó keresetük 0-155 lej között van. Ők 262 lejjel fizetnek kevesebb fűtést az említett hónapokban.

A legkisebb támogatást azok kapják, akiknek az egy főre eső jövedelme 540,1 és 615 lej között van. Ők 19 lejes támogatásban részesülnek.

Azon személyek, akik elmulasztják a ma lezáruló kérvényleadást, legközelebb december 1-10-e között pótolhatják ezt. Akkor azonban csupán a hátralévő négy hónapja kérvényezhetik a segítséget.

A további hónapokban szintén lesz alkalom arra, hogy a fűtéspótlék kérésével forduljanak az intézményhez, a támogatható hónapok száma azonban csökkenni fog.

Balaj szerint ma hozzávetőleg 1000 személyre számítanak. A délelőtti órákban ötszázan álltak sorba a székház előtt, információi szerint azonban még több száz lakosra lehet számítani, hiszen a pénzügyi hivatalnál ennyien váltották ki a fizetésük bizonylatát.

Az adatok szerint egyébként idén fele annyian élnek a lehetőséggel, mint tavaly. Míg 2009-ben hozzávetőleg nyolcezren kérvényezték a pótlékot, idén csupán négyezren.
A legtöbb problémával a vezető elmondása szerint ugyan azon személyek jelentek meg, akik tavaly is.

Hiányos dossziék, nem a kérvényezett címre szóló személyi igazolvány és hasonló akadályok okoztak gondot idén is az ügyintézőknek és a lakosságnak.

A nem megfelelően összeállított iratokkal visszaküldött személyek részére egyébként egy külön sort is létrehoztak az intézmény munkatársai, annak érdekében, hogy ne kelljen még egyszer egy óriási sort kiállniuk, az igénylők azonban így is dühösen viselték sorsukat.
A helyszínen lévő személyek arról panaszkodtak, hogy két óra alatt összesen öt métert haladtak előre.

Balaj ezzel kapcsolatban elmondta, megérti a lakosság haragját, hiszen senki nem szeret sorban állni, ugyanakkor hibásnak is érzi azt a mentalitást, hogy utolsó pillanatban próbálnak a lehetőséggel élni, annak ellenére, hogy hozzávetőleg egy hónap állt a rendelkezésére mindenki számára, hogy a dossziéját leadja.

A vezető felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy aki decemberben igényelni szeretné a pótlékot, készítse elő időben a szükséges iratokat, amelyekről a helyszínen listát is kaphat.

Csak a helyesen kitöltött- és teljes iratokkal rendelkezők számíthatnak a támogatásra.



Két sorban álltak az emberek az épület előtt
Két sorban álltak az emberek az épület előtt



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: