2015-03-25 17:39:11• hírek • Kocsis Zoltán

Újabb magyarellenes bűntény Erdélyben

Újabb magyarellenes bűntényről kénytelen beszámolni a helyi és a regionális sajtó Erdélyben: szerda hajnalban megrongálták egy többségében magyarok lakta Kolozs megyei település helységnévtábláját.

A Kolozsvártól hat kilométerre dél-keletre található Györgyfalva valamivel több mint ezer lakosából több mint kilencszáz magyar. A település lakói szerdán mégis arra ébredtek, hogy a falu nevét jelző táblán csak a Gheorgheni volt olvasható.

A Györgyfalva nevet - melyet amúgy templomának védőszentjéről, Szent Györgyről kapta - ismeretlenek fekete festékkel a felismerhetetlenségig lekenték. Az EMNP helyi vezetői az ügy kapcsán feljelentést is tettek a rendőrségen rongálás miatt - ami bűncselekménynek számít.

Az erdélyi helységek magyar neveinek lefújása, lefestése, megrongálása sajnos nem ritka jelenség - még Szatmár megyében sem. Emlékezhetünk rá, szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2014. március 20-án ismeretlenek román nemzeti színű festékkel mázolták össze a Batiz, a Gombáspuszta és a Sárközújlak feliratokat. Érdekes módon alig három nappal korábban hasonló esemény történt Maros megyében Ákosfalva, Göcs és Székelyvaja települések magyar neveivel is. Négy évvel ezelőtt, 2011 júniusában pedig Szatmárnémeti Szatmárpálfalva felőli helységnévtábláját rongálták meg a magyarságot gyalázó feliratokkal.

Noha a helységnévtáblák megrongálása bűncselekménynek számít, arról soha nem hallani, hogy a rendőrség elfogott volna egy elkövetőt...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: