2015-04-10 10:57:49• hírek • Gazda Árpád/ MTI

Ezren a többnyelvű kolozsvári helységnévtáblákért

Immár ezren kérvényezték a kolozsvári polgármesteri hivatalnál, hogy helyezzenek ki a város bejárataihoz háromnyelvű - román, magyar és német - helységnévtáblát.

A többnyelvűségért küzdő Musai-muszáj kezdeményezőcsoport aktivistái a korábban iktatott háromszáz kérvény után csütörtökön újabb hétszáz kérvénnyel jelentek meg a városháza ügyfélszolgálatán. A kérvények iktatása több mint nyolc órát tartott. Az aláírásokat a kezdeményező csoport a többnyelvűséget népszerűsítő villámcsődületek idején gyűjtötte.

Bethlendi András, a csoport aktivistája az MTI-nek elmondta, amennyiben nem kapnak pozitív választ a kérvényekre, csatlakoznak ahhoz a perhez, amelyet a Minority Rights egyesület március végén indított a polgármesteri hivatal ellen a többnyelvű helységnévtábla kihelyezésének elmulasztása miatt. A kezdeményező csoport korábban az "ezer per tavaszát" hirdette meg.

Bethlendi András azt is elmondta, a kérvényezőknek mintegy kilencven százaléka rendelkezik kolozsvári lakcímmel, és mintegy tíz százaléka román anyanyelvű. Hozzátette, bizonyára nagyobb arányban lennének román támogatói a kezdeményezésnek, de a kérvényezőket többnyire olyan rendezvények alkalmával toborozták, amelyeken a magyar közösség tagjai vettek részt nagyobb arányban.

A Minority Rights egyesületet alkotó jogászok korábban egy holland egyesület képviselőiként már pert nyertek a kolozsvári polgármesteri hivatal ellen a helységnévtáblák ügyében. A másodfokon eljáró bírói testület azonban elfogadta a polgármesteri hivatal védekezését, mely szerint a holland egyesületnek nincsen felperesi minősége a kolozsváriakat érintő kérdésben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: