2015-11-13 01:27:25• hírek • Kocsis Zoltán

Ezrek vonultak fel Szent Márton tiszteletére

Szent Márton többek között Magyarország védőszentje is, ám a IV. században élt szent leginkább azzal írta be magát a felekezeti történelemkönyvekbe, hogy a legenda szerint előkelő származású lovagként is lemondott egyetlen köpenyéről egy koldus érdekében. Ezen tettéből fakadóan a Gemeinsam Német Ifjúsági Egyesület, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum és a Kálvária templom német közössége Szent Márton tiszteletére minden évben megszervezi az immár hagyományossá vált jótékonysági felvonulását.

A menet útvonala idén is követte a hagyományt: a népes tömeg a Székesegyház elől indult, megkerülte a Szabadság-teret, majd az Eötvös utca érintésével a Kálvária-templomig vonult. A szervezők szerint csak a gyerekek száma megközelítette az ezret - szülőkkel, nagyszülőkkel, barátokkal együtt a tömeg elérhette a kétezret. Az viszont biztos, hogy mire a menet vége is elindult, addig az eleje már megkerülte a régi központ háromnegyedét...

A Kálvária-templomban Iulian Budau atya, a román ajkú római katolikus közösség lelkésze néhány szóban ismertette a gyerekekkel Szent Márton történetét, majd három nyelven is elmondták közösen a Miatyánkot. A Johann Ettinger és a Gemeinsam tíz fiatalja hangjátékot is készített Szent Márton életéről, amit vidám grafikával tettek színesebbé. Ezt is bemutatták - a kicsik legnagyobb örömére.

Szent Márton 316-ban vagy 317-ben született Savariában, a mai Szombathelyen. Pogány származású, jómódú katonatiszt apja parancsára ő maga is katonaként szolgált, míg meg nem keresztelkedett és rá nem ébredt: a császár helyett Istent és egyszülött fiát kívánja szolgálni. Tours püspökeként hunyt el 397-ben. Európa szerte számtalan település viseli nevét, ezek közül Erdélyben hat: Dicsőszentmárton, Csíkszentmárton, Nyárádszentmárton, Aradszentmárton, Homoródszentmárton és Szépkenyerűszentmárton.

A Szent Márton napi felvonulás évről évre jótékony célt is szolgál: a megvásárolt gyertyák árából idén a Caritas nagykárolyi speciális szükségletekkel rendelkező gyerekek óvodáját igyekszik támogatni. Az összegyűlt összegből egy kerekesszék megvásárlásához szeretnének hozzájárulni.

Amint a szervezők elmondták, az akció nevelési célzattal is rendelkezik: igyekeznek rávenni a gyerekeket, tegyenek valamit, hogy a rászorulók élete valamivel jobb legyen. Egy biztos, a Gemeinsam Német Ifjúsági Egyesület tagjai, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum diákjai és óvodásai, a Kálvária templom német közössége, a Hám János és a 9-es számú óvoda csöppségei, a 2-es Számú Általános Iskola és a Krasznabélteki Általános Iskola óvodásai idén segítettek!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: