2018-09-17 13:06:27• hírek • Nagy Tímea

Ezrek vettek részt a szombati szemétszedési akción

Két nap alatt tízszeresére nőtt a regisztráltak száma a Let's do it, Romania! hulladékgyűjtő megmozdulására.


Szeptemer 15-én, szombaton reggel 9-kor Szatmáron is elstartolt az az országos környezetvédelmi akció, mely immáron nyolcadik éve mozgatja meg az országunk apraját és nagyját. A takartítási megmozduláshoz egy felmérés is társult, ez az Interreg RO-HU62 - Határtalan zöld folyosó projekt keretén belül valósult meg. A felmérés során a kérdezők arra szerettek volna választ kapni, hogy a lakosság mennyire van tisztában a Szamos folyó környezetvédelmi jelentőségével, illetve mennyire tartják fontosnak és hasznosnak a szelektív hulladékgyűjtést.

 

Az Európai Mobilitási Hét bevezető eseményeként az Országos Takarítási Napon a nemes feladat a megannyi változatos helyről regisztrált önkéntest aktív és szorgos közösséggé kovácsolta. Megyei szinten több ezer ember dolgozott azért, hogy az illegális szemétlerakatokat felszámolják, a közterületeket megtisztítsák és a környezetüket szebbé és egészségesebbé varázsolják. A Let's do it, Romania! szemétszedési akcióján a szatmári rendőrség, a csendőrség, a tűzoltóság is részt vett, de város- és megyeszerte a különböző helyszíneken közintézmények és magánvállalkozások alkalmazottaival és diákcsoportokkal is találkozhattunk.

 

Pár nap alatt szinte tízszeresére nőtt a Szatmár megyei regisztrált önkéntesek száma. Míg szeptember 13-ig mindössze 684-en adták le internetes jelentkezésüket, a 15-i eseményen már 6440-en járultak hozzá ahhoz, hogy szebb és tisztább közegben élhessünk. Az önkéntesek kitartó munkájának köszönhetően egy nap alatt 3400 zsák szeméttől szabadították meg a településeinket.

 

Románia szerte összesen 338038 aktivista 467543 zsák hulladákot gyűjtött. A zacskókat a megfelelő helyekre a köztisztaságért felelős vállalatok munkatársai elszállították, és a szemét 47%-a újrahasznosításra kerül.

 

Jövőre a Let's do it, Romania! szervezői - bizonyára - még népesebb részvételre számítanak. Fogjunk össze még többen a környezetünk és az egészségünk védelmében!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: