2009-10-11 03:40:24• hírek • Szatmar.ro

Ezért kár volt kiutazni

Románia Belgrádban, Magyarország Lisszabonban kapott csúnya verést.

A selejtezősorozat utolsó előtti játéknapján eldőlt, hogy sem Románia, sem Magyarország nem lesz ott a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon. Persze, a román válogatottról ez már korábban kiderült, míg a magyaroknak jókora csodára lett volna szükségük, hogy Portugáliában nyerni tudjanak. Mindkét válogatott azonban kiábrándító játékkal jókora zakót kapott!

Szerbiának a győzelem a csoportelsőséget és a biztos továbbjutást jelentette, éppen ezért viharos kezdést produkált, sorrendben Sztankovics, Lukovics és Pantelics járt közel a gólhoz. Negyed óra után a románok kijöttek a szorításból, ettől függetlenül azonban ismét Sztankovics majd Krasics volt veszélyes. A 23.percben aztán először veszélyeztetett Románia, Mutu szabadrúgása centikkel kerülte el a kaput. A románok alig tudták megtartani a labdát, így a hazaiak találata folyamatosan a levegőben lógott. A 36. percben aztán meg is szerezték a vezetést, amikor Krasics szögletét követően Zsigics csúsztatott okosan a hálóba.

Bár az első félidő egy Cristea-helyzettel zárult, a szünet után is folytatódott a szerbek fölénye, sőt, a gólgyártás is. A 49. percben ugyanis Krasics ugatta ki Pantelicset, aki elrúgta a labdát Coman mellett. Ezután sem álltak le a hazaiak, a 67. perben pedig már a harmadik góljukat is megszerezték, amikor Jovanovics passzát Krasics értékesítette. A román csapatnak a kegyelemdöfést Chivu és Jovanovics adta meg. Előzőt egy Zsigiccsel vívott fejpárbaj után kiállították, utóbbi pedig a hajrában két gólt is szerzett.

Románia ezzel a csúfos vereséggel maradt a csoport utolsó előtti helyén és közel került ahhoz, hogy a következő selejtező sorsolásakor elveszítse a helyét a második kalapban, míg Szerbia győzelmével megváltotta jegyét Dél-Afrikába.

Csak Babos nem elég

Az, hogy Lisszabonban Magyarország nem kapott ekkora verést, az elsősorban Babos Gábornak köszönhető, aki néhány ritkán látható bravúrt mutatott be. Az pedig, hogy mindkét csapatnak győznie kellett, hogy versenyben maradjon a csoport második helyéért, csak a portugálokon látszott meg, akik rögtön az első perctől magukhoz tagadták a kezdeményezést. Ennek ellenére az első helyzet Gera Zoltán előtt adódott, ám Eduardo kapus biztosan védett. A portugálok fölényük ellenére a semmiből szerezték góljukat a 18. percben, amikor egy védelmi hibát kihasználva Ronaldo lőtte középre a labdát, Babos kiütötte, ám pont a berobbanó Simao elé. Ezt követően aztán már a portugálok is eljutottak helyzetekig, ám Babos mind Simao, mind Vanczák (a védő szerencsétlenül ért bele egy labdába) útját állta. A játékrész derekán Ronaldót sérülés miatt le kellett cserélni és ez megzavarta kissé a hazai gárdát, Magyarország pedig kétszer is közel állt az egyenlítéshez: előbb Dzsudzsák lövése ment el centikkel a kapufa mellett, majd Gera fejese csattant a felső lécen.



Buzsáky és Deco csatája fotó: mlsz.hu


A második félidőben a hazaiak fölénye fokozódott, a magyar válogatott egyáltalán nem tudta megtartani a labdát, a középpályás sora teljesen a saját tizenhatosa elé kényszerült visszajönni. Ilyen körülmények közepette nem csoda, hogy Portugália sorra dolgozta ki helyzeteit, ám Baboson sokáig nem tudtak kifogni a luzitánok, a Nijmegen hálóőre több elképesztő bravúrt is bemutatott. Előbb a 63. percben Meireles közeli lövésére ért le, majd két perccel később Nani lövését, majd pedig Alves duplázását hatástalanította. Mivel Magyarország egyáltalán nem volt a pályán, így várható volt, hogy a portugálok előbb-utóbb bebiztosítják győzelmüket. Ez végül a 74. és a 77. percben következett be, amikor Liedson előbb fejjel, majd Simao lábbal talált be.

Mivel a másik találkozón Dánia 1-0 arányban legyőzte Svédországot, így megnyerte a csoportot és kijutott a világbajnokságra. Portugália feljött a második helyre és vélhetően Málta ellen nem esik majd nehezére ezt megtartani. Magyarország jelenleg a negyedik és kevéssé valószínű, hogy ennél előkelőbb helyen végezne a koppenhágai meccs után. Nehéz is ez úgy, hogy a három nagycsapat ellen odahaza mindössze egy pontot szerzett.

Szerbia - Románia 5-0
Szerbia:
Stojkovicc - Ivanovics, Vidics (Subotics 73.), Lukovics (Dragutinovics 46.), Kolarov - Sztankovics, Milijas (Kuzmanovics 65.), Krasics - Jovanovics, Zsigics, Pantelics
Románia:
Coman - Maftei, Rădoi, Chivu, Raţ - Varga, Apostol, Ghioane (Goian 59.), Ad. Cristea - Marica (Bucur 59.), Mutu (And. Cristea 75)
gólok: Zsigics (37.), Pantelics (50.), Kuzmanovics (78.), Jovanovics (85., 93.)

Magyarország - Portugália 3-0
Portugália: Eduardo - Bosingwa, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Duda - Deco, Pedro Mendes, Raul Meireles - Cristiano Ronaldo (Nani 27.), Liédson (Nuno Gomes 82.), Simao Sabrosa (Veloso 80.)
Magyarország: Babos Gábor - Bodnár László, Gyepes Gábor, Juhász Roland, Vanczák Vilmos - Vadócz Krisztián (Priskin Tamás 56.), Tóth Balázs - Huszti Szabolcs (Buzsáky Ákos 67.), Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs (Varga József 82.) - Torghelle Sándor
gólok: Simao (18.,79.), Liedson (74.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: