2013-05-05 19:01:42• hírek • MTI

Ezeréves szobrokat kap vissza Kambodzsa

Visszaad Kambodzsának két 10. századi szobrot a New York-i Metropolitan Múzeum, miután kiderült, hogy a kambodzsai polgárháború idején csempészték ki a műkincseket a délkelet-ázsiai országból.

A világhírű múzeum 1987 és 1992 között négy darabban - két fej és két törzs - jutott hozzá ajándékozás nyomán a több mint ezeréves homokkőből készült alkotásokhoz. Mostanra azonban a kambodzsai kormány illetékesei dokumentumokkal igazolták, hogy a Phnompentől mintegy 300 kilométerre északnyugatra fekvő Koh Ker-i templomegyüttesből való az a két életnagyságú szobor, amelyek a Met 1994-ben megnyílt délkelet-ázsiai tárlatának bejáratát őrizték - írta a The New York Times napilap.

1993 óta a kambodzsai törvények tiltják műkincsek kivitelét az országból hatósági engedély nélkül.

A döntés a Metropolitan Múzeum etikus magatartását és magas szintű szakmai gyakorlatát tükrözi - nyilatkozta Chan Tani kambodzsai államtitkár az amerikai napilapnak.

Kambodzsai illetékesek márciusban jártak a Metropolitanben, hogy lefényképezzék a khmer gyűjteményt. Egy kormányilletékes közölte, hogy hazája azt szeretné, ha a múzeum felülvizsgálná másik két tucatnyi hasonló műtárgy eredetét.

A Met a délkelet-ázsiai országgal megvalósuló együttműködése keretében jelenleg egy kortárs kambodzsai képzőművész szobrait állítja ki. A múzeum azt tervezi, hogy jövőre nagyszabású kiállítást szentel a khmer kultúra műkincsinek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: