2009-08-31 12:34:54• hírek • MTI

Ezer kilométeres gyalogútra készül

Házról házra járva ismertetné Romániában a székelyföldi autonómiát Édler András György Kovászna megyei parlamenti képviselő, aki ennek érdekében ezer kilométeres gyalogútra készül.

A 36 éves politikus a nyári parlamenti szünet alatt végigjárta Spanyolországban a Santiago de Compostellába vezető Szent Jakab zarándokút 800 kilométerét.

A Krónika című kolozsvári napilap hétfői számában nyilatkozó Édler András beszámolt arról, hogy útja során több mint háromszáz emberrel beszélgetett, és meglepődve tapasztalta, hogy többségük nem tudott semmit a romániai magyarokról.

Sokan azt kérdezték tőle, hogy bevándorlók-e az Erdélyben élő magyarok. Édler szerint a székelyföldi autonómia megteremtése érdekében szükség van a nemzetközi együttérzésre, ezért azt minden fórumon népszerűsíteni kell.

Éppen ezért a politikus azt tervezi, hogy a zarándokút mintájára, a jövő nyáron ezer kilométeres romániai gyalogtúrára indul, és 30 nap alatt bejárja az egész országot, mindenhová elviszi az autonómia üzenetét.

Édler azért döntött az újabb út megtétele mellett, mert a politikai választások kampányaiban megtapasztalta, hogy a közvetlen kapcsolat, a házról házra történő korteskedés a leghatásosabb.

Tervei szerint a magyar és a román embereknek is elmondaná, hogy miért van szükség a Székelyföld területi autonómiájára. Édler segítséget is vár gyaloglásához: felkéri parlamenti képviselő kollégáit és a civil szervezeteket, hogy segítsenek kidolgozni egy közérthető, egyértelmű autonómiaüzenetet.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: