2019-09-03 09:20:35• hírek • Bede Emőke

Ezentúl térképen követhetjük a kullancs- és szúnyoghelyzet alakulását

Egy igencsak hiánypótló kezdeményezéssel rukkolt elő nemrégiben a kolozsvári Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem és a Nonnagon vállalat: egy mobiltelefonos applikáció segítségével mutatják meg, Románia mely területein találkozhatunk kullancsokkal, szúnyogokkal vagy egyéb vérszívókkal.

A VectExcel alkalmazást – és ennek webes változatát – az egyetem hallgatóinak egy csoportja és Mihalca D. Andrei, a tárgy specialistája alkotta meg. Elsődleges céljuk, hogy megfelelően tájékoztassák a lakosságot a vérszívó rovarok elterjedtségéről, illetve az ezek által átadott betegségekről, épp ezért az applikáció segítségével 32 kullancsfajról, 58 szúnyogfajról és további 8 vérszívó rovarról lehet információkat nyerni. Az interaktív térképen meg lehet figyelni ezek területi elterjedtségét és gyakoriságát, akár egyenként, fajra lebontva, akár szimultán összehasonlítva őket. Mi több, a helyinformációkhoz való hozzáférés megadása után az applikáció kifejezetten a felhasználó lakhelyére vonatkozó adatokat is megmutatja.



Szatmár megye területére szűkítve azt tapasztalhatjuk, hogy az ixodes ricinus, azaz a közönséges kullancs, mely a Lyme-kór egyik legfőbb terjesztője például Erdőd, Sárközújlak, Szatmárhegy, Vetés és Csanálos közelében is igencsak gyakori, sajnos azonban arra vonatkozóan az applikáció egyelőre nem tartalmaz információkat, hogy a kullancsállomány hány százaléka fertőzött.


A tájékoztatás nem lenne teljes a fertőzött vérszívókhoz köthető betegségek bemutatása nélkül, épp ezért az adatbázisban megtaláljuk többek között a Lyme-kór, a nyugat-nílusi láz, a japán agyvelőgyulladás, a Zika-vírus, a sárga láz és a krimi-kongói vérzéses láz ismertetőjét is. Ha pedig minden óvatosságunk ellenére is megcsíp a kullancs, az applikációban részletesen leírást találunk arról is, miként kell megfelelően eltávolítani a vérszívót.


Mivel a kolozsvári kezdeményezés még gyerekcipőben jár, ezért az alkalmazás fejlesztői szívesen fogadják a lakossági jelzéseket és mintákat is. Mint írják, az általunk talált vérszívókat a pontosan meghatározott feltételek betartása mellett akár postázhatjuk is nekik, majd ennek bevizsgálása után a kutatók az adatokat az applikációban is közzéteszik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: