2014-11-18 15:38:32• hírek • Kocsis Zoltán

Ezentúl nincs útfelújítás kerékpárút nélkül Szatmár megyében

„Így szokott ez lenni - a közvitán nem vesz részt senki, utána pedig sok az okos!", foglalta össze a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által meghirdetett közvita iránti lakossági érdektelenséget a szatmárnémeti önkormányzat képviselője.

„Nagy kár, hogy egyetlen civil sem jött el a közvitára, jelentette ki Békéssy Erzsébet. Közel három év munkánk van ebben a környezetvédelmi stratégiában, ami a következő tíz évet öleli fel. Miután a megyei tanács - amely intézménynek a szakértőivel közösen készítettük el a stratégiát - elfogadja a dokumentumot, lehetetlen lesz például olyan környezetvédelmi tematikájú pályázatot benyújtani, amely nem támaszkodik a stratégiára", magyarázta a környezetvédelmi ügynökség igazgatója.

Szatmár megye előző környezetvédelmi stratégiája 2004-ben készült és az előírásoknak megfelelően tíz évre volt érvényes. A új stratégia kidolgozása során a szakemberek továbbra is kíváncsiak a szatmáriak véleményére, ezért a közvitát újabb egy hónappal meghosszabbították - a keddi közvitán ugyanis a Kossuth-kertben található Zöld Házban csak intézmények képviselői jelentek meg.

Az új stratégiában foglaltatik például, hogy elfogadását követően csak úgy lehet majd utat - legyen az megyei vagy községi - modernizálni, ha közben kerékpárutat is kialakítanak. Szintén tilos lesz az út menti fák kivágása anélkül, hogy valamiképpen pótolják azokat. A zöldövezetek területének növelése és a forgalom akadálymentesítése (ezzel együtt a zaj és a károsanyag-kibocsátás csökkentése) érdekében is fontos lenne minél több körforgalmat kialakítani - ez is szerepel a stratégiában.

Kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a stratégia a szennyvízkezelésnek. Ennek egyik pontja, hogy a szennyvíz megtisztítását követően megmaradó iszapot Romániában eddig kizárólag mezőgazdasági célra használták trágyázásra. Nehézfémtartalma miatt azonban ez nem teljesen veszélytelen - nyugaton éppen ezért használják egyre gyakrabban energiatermelés céljából. A másik pont pedig, hogy 10.000 fő alatti lakossággal rendelkező községek számára kifizetőbb és megfelelőbb megoldást nyújtana valamiféle alternatív megoldás - például a gyökértéri szennyvíztisztítás. Vámfalu az első Szatmár megyében, amely készül megpályázni egy hasonló beruházást - előkészítésként több látogatást is tettek magyarországi telepeken.

A szakemberek Szatmár megye környezetvédelmi hiányosságait, kihívásait, gondjait 11 pontban foglalták össze:

1. A természeti és épített környezet degradálása
2. A környezet elvárosiasodása
3. Az egészséges életkörülmények biztosítása
4. Hulladékgazdálkodás
5. Klímaváltozás - újrahasznosítható energiaforrások hasznosítása
6. Környezettudatos oktatás
7. Az antropikus természeti katasztrófák jelentette veszélyek
8. A víz szennyezése és minősége
9. Turizmus, kikapcsolódás
10. A talaj és a talajvíz szennyezése
11. A levegő nem megfelelő tisztasága

Szatmár megyei környezetvédelmi stratégiája megtalálható Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, valamint a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség honlapján egyaránt. Az ügynökség arra kéri a szatmáriakat, a következő egy hónapban személyesen, telefonon, e-mailben vagy bármiféle kommunikációs csatornát igénybe véve fejtsék ki ezzel kapcsolatos véleményüket, észrevételeiket, javaslataikat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: