2014-11-04 16:21:27• hírek • Kocsis Zoltán

Ezentúl nem érdemes Magyarországon szülni – állítják a kórház vezetői

Adrian Stef és Mircea Govor jelenlétében kedd délelőtt Szatmárnémetiben hivatalosan is átadták a Szatmár Megyei Kórház felújított újszülött és szülészeti osztályát. A szakemberek igyekeztek biztosítani mindenkit: az orvosi felszerelések modernebbek, mint amit Magyarországon találunk.

„A célunk az volt, hogy a szatmári anyáknak ne kelljen átmenniük Magyarországra szülni. A két osztály felújításával pedig ezt elértük. Nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, orvosi berendezéseink, felszereléseink immár modernebbek, mint a határ menti magyarországi kórházakban", mondta Paula Mare, a megyei kórház orvosi igazgatója és Viorica Varodi, a szülészeti osztály főorvosa is.

A két osztály felújítására 700.000 lejt költött a megyei tanács. Ehhez járul további 1,7 millió lej, amelyet egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően modern berendezések megvásárlására fordíthattak. A felújítás során hőszigetelt nyílászárók kerültek a régiek helyére, kicserélték az elektronikus hálózatot, újracsempézték ás újrameszelték a termeket, az újszülött osztályos pedig egy új konyhát is kialakítottak egy konyhát dietetikusok számára valamint egy várószobát apukák számára, a szülészeti osztályon pedig egy várótermet a szülés előtt álló anyukák számára.

A pályázat segítségével a két osztályt sikerült ellátni egy 3D/4D-és endoszkóppal, videókolposzkóppal, érlekötő mono-és bipoláris elektrosebészeti egységgel, műtéti és monopláris reszekció számára alkalmazott méhtükröző endoszkópikus rendszerrel, laporoszkópikus sebészeti eljáráshoz szükséges modern endoszkópikus rendszerrel, videókamerás műtéti asztallal, szülészeti-nőgyógyászati eszközökkel felszerelt műtáti asztallal és magzatmonitorizáló rendszerrel.

Stef és Govor is ünnepi beszédében kiemelte: nem állnak le a szatmári egészségügy fejlesztésével, megemlítve a sürgősségi osztály bővítésének tervét. A tanácselnök ismételten megerősítette: a kormány kifizette a Szatmár Megyei Kórház 15,9 millió lejes hátralékait.

Az újszülött és szülészeti osztálynak 13 terme és 65 ágya van. Az elhangzottak szerint igyekeztek úgy átszervezni az osztályt, hogy ott hatékonyan folyhasson a munka, a látogatók, rokonok megfelelő körülmények között várakozhassanak - és ami a legfontosabb - az anyukák a lehető legjobb feltételek között hozhassák világra gyerekeiket.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: