2019-03-01 10:31:43• hírek • Bede Emőke

Ezen a hétvégén Szatmárnémeti lesz a matematika erdélyi fővárosa

2019. február 28. és március 3. között városunkban mérik össze tudásukat az erdélyi magyarlakta területek legjobb matekesei, ugyanis a Kölcsey Ferenc Főgimnázium ad otthont a II. Országos Magyar Matematikai Olimpiának.

Az ünnepélyes megnyitóra csütörtökön délután, 18 órakor került sor a Kazinczy utcai Iparosotthonban, melynek díszes termében a megyei és városi elöljárók, valamint a tanfelügyelőség képviselői mellett háromszáznál is több diák, illetve több mint hatvan kísérő pedagógus gyűlt össze. A 16 magyarlakta megye legjobb matematikusait első körben Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője köszöntötte.


„Megtiszteltetés és felelősség e verseny házigazdájának lenni. Bízom abban, hogy vasárnap délután nem csak egy sikeres verseny emlékével indultok majd haza, hanem a szívetekbe zárjátok városunkat és iskolánkat is, mely az elkövetkező két napban nem csak versenyhelyszín lesz, hanem élettéré is válik számotokra” -üdvözölte a jelenlevőket a patinás tanintézmény vezetője, majd megköszönte mindazon cégek és magányszemélyek adományait és segítségét, melyeknek köszönhetően a verseny megvalósulhatott.


Pataki Enikőtől Kovács Irén Ágnes kisebbségi oktatásért felelős államtitkár vette át a szót. „Ti, kedves diákok, tudjátok, hogy sem az életben, sem a matematikában nem lehet értéket teremteni komoly munka nélkül. Büszkén és szívből gratulálok nektek kiváló eredményeitekhez, melyeknek köszönhetően ma itt vagytok. Tény és való, hogy ez egy versenyszituáció, de mégis arra szeretném ráirányítani a figyelmeteket, hogy a matematika nem csak a különböző tudományok közti összekötő kapocs, hanem diák és diák között is az. Ismerkedjetek, beszélgessetek, és kössetek életre szóló barátságokat, a közös alapok már megvannak” -szólt az egész termet betöltő diáksereghez az államtitkár.



Természetesen a városunkba érkező vendégeket a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba és Kereskényi Gábor polgármester is üdvözölte. Köszöntő beszédükben az elöljárók gratulációikat fejezték ki az országos fordulóig eljutó tanulóknak, sok sikert kívántak a rájuk váró megmérettetéshez, és nem felejtkeztek meg arról sem, hogy városunk és megyénk látnivalóit és szépségeit a diákok és kísérő pedagógusaik figyelmébe ajánlják.


Végül, de nem utolsósorban dr. Szenkovits Ferenc egyetemi docens szólt a hallgatósághoz. A Versenybiztosség elnöke beszédében megköszönte a házigazdáknak a szíves vendéglátást, majd ismertette a próbatétel főbb tudnivalóit. Az V–VIII. osztályos tanulók versenye egyfordulós lesz, míg a középiskolások két próba keretében mérik össze tudásukat. Az első napon a hazai tanterveknek megfelelő feladatokat, a második napon a nemzetközi döntő tematikájához igazodó feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek.


A magyarlakta területekről érkező fiúk és lányok pénteken és szombaton ragadnak majd tollat, viszont Szatmárnémetiben tett látogatásuk nem merül ki ennyiben, ugyanis a házigazdák színes programsorozatot is összeállítottak számukra. A díjazásra vasárnap délelőtt kerül sor, a tét pedig nem kicsi, hiszen a legjobbak elnyerik a jogot, hogy részt vegyenek a bajnokok összecsapásában, azaz a Magyarországon megrendezett nemzetközi döntőn.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: