2012-05-30 15:01:12• hírek • Póti Orsolya

Ezen a héten ballagnak a végzős diákok

Szatmárnémeti három magyar tannyelvű középiskolájában ezen a héten szervezik meg az ünnepélyes búcsúztatókat.

A ballagás kifejezés a latin 'valetans' búcsúzó szóból ered; a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati Akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. Lassan az egész országban és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás szokása - írja a jelesnapok.oszk.hu-n.

Szatmárnémeti három magyar tannyelvű középiskolája közül elsőként a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont végzősei ballagnak. A végzős diákok a szokásokhoz híven a Római Katolikus Székesegyházban ünnepi szentmise keretében vesznek búcsút iskolájuktól. Az ünnepségre június elsején, péntek délelőtt 11 órától kerül sor.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium maturandusai szintén június elsején, péntek délután 15.30 órától ballagnak az iskola épületében. Egy nappal később, június 2-án, szombaton a Láncos templomban búcsúznak iskolájuktól, tanáraiktól a Szatmárnémeti Református Gimnázium érettségi előtt álló végzősei. Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: