2015-12-28 14:53:48• hírek • Főtér.ro

Ezekre az erdélyi településekre dobtak volna atombombát

Nyilvánosságra hozták a keleti blokkban található célpontokat felsoroló hidegháborús dokumentumokat, írja a Mediafax hírügynökségre hivatkozva a Főtér.ro oldal.

Erdélyi célpontok is szerepeltek azon a listán, amely ellen az Egyesült Államok atomtámadást indított volna a hidegháború idején, ha nyílt konfliktus robbant volna ki a Nyugat és a kommunista blokk között. Az amerikai nemzetbiztonsági levéltár a napokban hozott nyilvánosságra egy 800 oldalas dokumentumot, amelyet még 1956-ban dolgoztak ki.

A listán összesen 1100, az egykori szovjet blokkban található légi támaszpontot sorolnak fel, a prioritáslista élén két fehéroroszországi repülőtér szerepelt, ahol a Nyugat-Európát közvetlenül fenyegető, közepes hatótávolságú bombázógépek állomásoztak.

A listán több mint 1200 települést neveztek meg stratégiai célpontként. Erdélyből Gyulafehérvár, Sepsiszentgyörgy, Csíkcsicsó és Vulkán is szerepel a dokumentumban, amelyen olyan romániai települések is helyet kaptak, mint Moineşti és Paşcani. A tervek szerint ezeket a településeket kisebb erősségű, repülőről ledobott, vagy ballisztikus rakétával célba juttatott nukleáris töltettel támadták volna meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: