2020-05-04 14:38:54• hírek • Szatmar.ro / Agerpres

Ezekre a változásokra számíthatunk május 15-től

'A szükségállapotot nem hosszabbítjuk meg, nem fogok újabb elnöki rendeletet kiadni a szükségállapot meghosszabbítására, így május 14-e lesz a szükségállapot utolsó napja. Május 15-étől a járvány féken tartása érdekében készenléti állapotban leszünk, amelyet külön erre vonatkozó törvény szabályoz' - mondta el a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államfő.

Iohannis hangsúlyozta, a betegség által jelentett veszély még nem múlt el, viszont az országnak lassan, de felelősségteljesen tovább kell lépnie. Épp ezért május 15-től ismét kinyitnak a szépségszalonok, fodrászatok, fogászati rendelők és múzeumok, viszont a szociális távolságtartás és a megfelelő higiénia továbbra is létfontosságú lesz. A zárt, nyilvános tereken és a tömegközlekedési eszközökön mindenkinek kötelező lesz a szájmaszk viselése.


A lakóhely szerinti településeken ismét szabadon mozoghatunk, mivel eltörlik a kijárási korlátozásokat, azaz saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra sem lesz szükség. Ennek ellenére az államfő szerint továbbra is ajánlott lesz minimalizálni a jövést-menést. Ugyanakkor a helyiségeket el is lehet majd hagyni, de csak a valóban indokolt esetekben, pl. munkavégzés vagy orvosi kezelés céljából. Természetesen e lazítás nem vonatkozik azokra a településekre, amelyeket teljes vesztegzár alá vontak – figyelmeztet az államfő.


A profi sportolók bizonyos korlátozások mellett megkezdhetik az edzőtáborozást, viszont versenyeket egyelőre még nem lehet szervezni. A sportbázisokat is csak e profi sportolók használhatják – szögezte le Iohannis. Az amatőr sportolók pedig továbbra is csak egyénileg, vagy legfeljebb 3 fős csoportokban végezhetnek testmozgást.


Az államfő szerint további enyhítésekre június elején lehet számítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: