2018-07-07 10:27:51• hírek • (x)

Ezeket kerüld, ha fogyni szeretnél!

Könnyű csapdába esni manapság a diéták labirintusában. A mikor, mit, mennyit, hogyan együnk azért, hogy elérjük az álomalakot cikkekkel tengert lehetne rekeszteni, így jogosan tehetjük fel magunknak a kérdést, vajon mi is lenne a legjobb, leghatékonyabb módja annak, hogy végre magabiztosan nézhessünk tükörbe. Eláruljuk: nem az önsanyargatás és a párhetes kúrák fognak elvezetni minket a célhoz.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás egészségünk megőrzése érdekében. Nem mindegy ugyanis, hogy átmenetileg szeretnénk csak megreformálni táplálkozásunkat, vagy úgy döntünk, hosszú távú eredményt szeretnénk elérni és megismernénk a testünknek, emésztésünknek és persze céljainkak legmegfelelőbb ételeket. Akár fogyás a cél, akár testformálás vagy éppen egészségünk megőrzése, van néhány alapszabály, amit ha követünk vagy csak beillesztünk a mindennapi étrendünkbe és rutinunkba, sokat tehetünk magunkért.


Először is kerüljük a cukros ételeket, a finomított szénhidrátokat, köztük a fehér lisztből készült pékárukat, a kekszeket, a kenyereket. A túlzott mennyiségű –ráadásul gyorsan felszívódó- szénhidrátfogyasztás nem csak egészségügyi problémákhoz vezethet, hanem hangulatingadozáshoz és kimerültséghez is a vércukorszintünkre gyakorolt hatása miatt.


Nagyon fontos a folyadékpótlás, naponta legalább 1,5-3 liter szénsavmentes ásványvizet érdemes elfogyasztani a hidratáltság biztosítása érdekében. A cukros üdítők, a gyümölcslevek, a kávé, a különféle teák nem feltétlenül jelentenek jó választást! 


A zöldség- és gyümölcsfogyasztás egyaránt részét képezheti egy kiegyensúlyozott étrendnek. A zöldségek nagy részéből annyit fogyaszthatunk, amennyi jól esik, különös tekintettel a zöld növényekre. Vigyázzunk a kukoricával, a répával, a borsóval és a vörösbabbal magasabb kalória- és szénhidráttartalmuk miatt! A burgonyát sem tanácsos nagy mennyiségben fogyasztani magas keményítő- és szénhidráttartalma miatt, arról már nem is beszélve, hogy vércukorszintünkre sincsen a legjobb hatással. A rizs mindennapos használta szintén nem a legmegfelelőbb szénhidrátforrás, ha kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélünk.


A gyümölcsök a nyár nagy slágerei. Érdemes vigyázni, hiszen a sárgabarack, a kajszibarack és a sárgadinnye nagyon magas cukorszinttel bírnak.


Ne féljünk a zsíroktól! Tévhit, hogy az elhízás okozói elsősorban a zsírok lennének. A kacsazsír, a libazsír, a kókuszolaj, az olívaolaj mind jó minőségű, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen alapanyagok a főzéshez a közkedvelt napraforgóolajjal szemben. A tojásokat sem érdemes kiiktatunk az étrendünkből, hasznos tápanyagokkal látnak el bennünket, magas fehérhetartalommal bírnak és csökkentik az éhségérzetet a bennük található zsíroknak köszönhetően.


Összegezve, a legfontosabb talán az, hogy figyeljük a testünk jelzéseit, vegyük észre, mi az, ami jól esik az emésztésünknek és mi az, ami nem. Hidratáljunk és táplálkozzunk változatosan, éljünk a szezonális finomságokkal, de ne együk túl magunkat! Ha tehetjük, készítsünk el mindent magunknak, így biztosak lehetünk benne, hogy olyan ételek kerülnek családunk asztalára, amelyeket bármikor egészséggel fogyaszthatunk.


Ha úgy érzed, több információt szeretnél, szükséged van valakire, aki iránytűként kalauzol téged az egészséges táplálkozás útvesztőjében, aki személyreszabott étrendet készít neked ahhoz, hogy megvalósíthasd a céljaidat, akkor keresd fel a Robi Fitness-t, ahol szakemberek várnak téged is, hogy életed legjobb formáját hozzák ki belőled!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: