2019-12-30 11:13:13• hírek • Bede Emőke

Ezeket a szakmákat választotta a legtöbb diák a szakközépiskolák kínálatából

Nemrégiben jelent meg az interneten az a weboldal, mely egy térképen összesíti mindazt, amit a romániai szakoktatásról tudni érdemes. 

Romániában, a 2018-2019-es tanévben összesen 281 383 olyan diákot tartottak számon, aki az elméletivel szemben a szakképzést részesítette előnyben a kilencedik osztály megkezdésekor, mi több, a szakportál azt is közölte, hogy 6 489-en közülük az úgynevezett duális képzésben tesznek szert a szakma elsajátításához szükséges információkra és gyakorlatra. A meserii.ro által nemrégiben közzétett interaktív térképen az ország minden műszaki- és szakiskoláját feltüntették címmel és elérhetőséggel együtt, illetve az egyes szakokon képzett diákok számára is kitértek.


Az adatok alapján a legnépszerűbb szak a „gazdasági technikus”, mely képzésben egészen pontosan 39 042 diák vett részt az elmúlt tanévben. Hogy mi lehet abból a tanulóból, aki ebben az osztályban szerez diplomát? Nos, az oktatásügyi minisztérium tájékoztatása szerint könyvelő, leltáros, számlázó, statisztikus, biztosíti ügynök és kasszás is – hogy csak a legismertebb foglalkozásokat említsük. Ez a szak jelenleg az ország 198 településén, 274 iskolában létezik, a meserii.ro becslései szerint pedig a munkaerőpiac összesen 113 528 szakembert tudna e területről foglalkoztatni.


Az autószerelői képzés jelenleg az ország 122 településén, összesen 176 iskolában érhető el, a tavalyi tanévben nem kevesebb mint 17 343 diák tanult e szakterületen. Az edupedu.ro oktatási szakportál szerint a szakma népszerűsége egyértelműen azzal magyarázható, hogy Romániában a gépjárművek száma már jócskán túlhaladta a 8 milliót, de kb. 4 millió darabnak az átlagéletkora meghaladja a 16 évet, azaz bőven van már mit helyrehozni rajtuk.



A képzeletbeli dobogó harmadik helyére a turisztikai technikus képzés került, melyen a 2018-2019-es tanévben 16 568 diák tanult. Aki ezen a szakon szerez oklevelet, könnyűszerrel lehet turisztikai ügynök, utazásszervező, belföldi utazásokra specializálódott szakember vagy akár turisztikai asszisztens is. Az edupedu.ro azonban egy érdekes anomáliára is felhívta a figyelmet: az e szakon járó diákok száma azokban a megyékben is magas, ahol egyébként a munkaerőpiac nem tud felvenni ilyen mennyiségben szakembert.


Ennél is nagyobb anomália azonban az, hogy az „ökológiai technikus és környezetvédelem” szak a negyedik legnépszerűbb képzés Romániában, az ilyen szakosztályban tanuló diákok száma 11 770. A meserii.ro szerint azonban koránt sincs ekkora igény az öko-szakemberekre, hiszen felméréseik szerint mindössze 16 olyan cég van országunkban, ahol ilyen jellegű képzettségre van szükség a munkavállalásnál. Noha a magánszférában nem nagyon van keletje ezen szakembereknek, az edupedu.ro szerint a diákok számára mégis vonzó e szakma, hiszen az állami szektorban, a környezetvédelmi igazgatóságoknál és ügynökségeknél magas jövedelem várja őket.


Az ötödik legnépszerűbb szakképzés pedig a gasztronómiai technikus, mely az ország 93 településén, 122 iskolában elérhető opció. Az elmúlt tanévben 10 219 diák tanult ilyen jellegű képzésben, és nagyon úgy tűnik, hogy van is rájuk igény, hiszen a felmérések szerint Romániában 15 575 olyan cég van, aki az innen kikerült diákoknak nyújthatna munkahelyet.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: