2019-09-18 08:37:39• hírek • Bede Emőke

Ezeken a Szatmár megyei településeken már sikerült megtisztítani az ASP-gócokat

Szeptember 17-én hivatalosan is fertőzésmentessé nyilvánítottak kilenc olyan afrikai sertéspestissel fertőzött gócot, melyekre ebben az évben bukkantak az illetékes hatóság emberei – adta hírül a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal.

Tasnádszarvadon hat, Tasnádszántón egy és Tasnádon kettő gazdaságot sikerült megtisztítani, azaz e falvakban már nincsenek sem beteg, sem megfigyelés alatt tartott sertések. Az örvendetes laborvizsgálatoknak köszönhetően e három települést megyénk Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatósága  (DSVSA) ASP-mentesnek nyilvánította. Ugyanakkor a prefektusi hivatal azt is közölte, hogy a zónában található két sertésfarm korlátozásait ezennel feloldották, és meg lehet kezdeni az állatok átszállítását a farmokról a vágóhidakra. 


Ami a betegség újbóli felbukkanását és agresszív terjedését illeti, elmondható, hogy ezek fő oka a biztonsági intézkedések be nem tartásában keresendő – fejtette ki korábban a DSVSA, majd azt is hosszan részletezik, milyen esetekre is kell gondolni ez alatt. Az igazgatóság szerint a sertések állatorvosi engedély nélküli és nem megbízható forrásból történő adás-vétele az egyik legfőbb hiba, amit el lehet követni, e mulasztás miatt ugyanis a sertéseket nem lehet megfelelő módon nyomon követni, vagy egyáltalán azt megállapítani, hogy a fertőzött területekről származnak-e. Ha a gazda az ASP tüneteit érzékeli a disznón, az sem sokat javít a helyzeten, hogy önjelölt állatorvosokra vagy az ügyben teljesen illetéktelen személyekre bízzák az állatok kezelését. Az igazgatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a betegség a fertőzött területekről származó takarmánnyal, vagy épp az ott megfordult személyek ruházatával és lábbelijével is bejuthat egy-egy gazdaságba.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: