2020-02-05 14:20:45• hírek • Bede Emőke

Ezekben az ágazatokban a legtöbb a feketén foglalkoztatott munkavállaló

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

Ahogyan sok más intézmény, úgy a Szatmár Megyei Munkaügyi Felügyelőség is elkészítette a tavalyi évre vonatkozó mérlegét. A nemrégiben közreadott dokumentumból kiderül, 2019-ben összesen 1027 alkalommal szerveztek olyan ellenőrzéseket, melyek során a munkaszerződéseket – vagy azok hiányát – és az abban foglaltaknak betartását vonták górcső alá.

A több mint ezer ellenőrzés során összesen 355 munkaadót büntettek meg: legtöbben megúszták írásbeli megrovással, azonban szép számban voltak alkalmazók is, akik pénzbírságot kaptak az ellenőrök által tapasztalt szabálytalanságok miatt. A 89 pénzbírság összértéke eléri az 1 182 400 lejt – derül ki a beszámolóból. Hozzáteszik: ezen akciók túlnyomó többsége azokat az ágazatokat érintette, ahol tudvalevő, hogy még mindig virágzik a feketézés.

 

2019 folyamán végül összesen 77 olyan munkáltatóra bukkantak, aki be nem jelentett munkaerőt foglalkoztatott, a feketén dolgozó személyek száma pedig 118 volt. 73-an közülük semmiféle szerződést nem kötöttek az alkalmazóval, 12 személyt nem jelentettek be időben, hiába írt alá egyezséget, 3 fő akkor is munkába állt, amikor elméletileg a munkaszerződését felfüggesztették, további 30 munkavállaló pedig úgy túlórázott, hogy annak a papírokban nyoma sem volt.

 

A toplista élére a vendéglátóipar került: a tavalyi évben 33 éttermet, bárt és hotelt bírságoltak meg be nem jelentett munkaerő foglalkoztatása miatt, ezek összesen 42 személyt alkalmaztak feketén. A képzeletbeli dobogó nem túl dicső második helyére az építőipar került, amelyben összesen 21 céget bírságoltak meg. E vállalkozások együttesen 38 személynek kínáltak illegális formában munkát. A „szolgáltatások” ágazatban 10 céget lepleztek le, kik együttesen 21 munkavállalónak kínáltak munkát illegális formában. Mezőgazdasági ágazatban 2 cég bukott meg az ellenőrzésen, viszont e kettő csupán 4 személyt alkalmazott szerződés nélkül, ám mindenképp kiemelendő, hogy egyikük még 18-ik életévét sem töltötte be. A más, tehát ezek közé nem sorolható ágazatokban pedig összesen 11 feketén foglalkoztató cégre bukkantak.


Az ITM emellett azt is kiemelte ezzel kapcsolatos elemzésében, hogy tavaly is kiemelt figyelmet fordítottak a nőket vagy fiatalokat érintő hátrányos helyzetű diszkriminációra. Előbbire szerencsére nem találtak példát, de 18 éven aluli személy feketén történő alkalmazására is csak egyetlen esetben bukkantak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: