2020-04-24 08:34:26• hírek • Bede Emőke

Ezekben a szektorokban történt a legtöbb halálos munkabaleset 2019-ben

Képünk illusztráció. Forrás: pexels.com
Képünk illusztráció. Forrás: pexels.com

A román munkaügyi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint 2019-ben 5 145-en szenvedtek munkahelyi balesetet az országban, mely mintegy 10 százalékos csökkentést jelent az előző évhez képest. A több mint 5 000 eset között sajnos voltak halálos kimenetelűek is: a tavalyi esztenbőben 182 személy hunyt el munkabaleset következtében.

A szaktárca azt is közölte, hogy melyek azok a szektorok, ahol a legtöbb munkahelyi baleset történt: kiskereskedelem (455 sérült), szárazföldi és csővezetékes szállítás (302 sérült), építőipar (297 sérült), nagykereskedelem (228 sérült), valamint gépjárműgyártás (217 sérült). A legtöbb halálos kimenetelű balesetet az építőiparban jegyezték, szám szerint 28, e területen dolgozó személy vesztette baleset nyomán életét. A mezőgazdaság és vadászat iparágakban összesen 18 halálos munkabalesetről szereztek tudomást a hatóságok, az erdészet és fakitermelés területén pedig 12-ről, és ugyanennyit jelentettek a mélyépítkezési munkaterületekről is.


A legtöbb munkahelyi balesetet a fővárosból jelentették (1310 sérült), majd jövetetkezik Brassó (306 sérült), Temes (227 sérült) és Kostanca megye (188 sérült). A legtöbb halálos kimenetelű incidenst ugyancsak Bukarestben jegyezték, ahol a tavalyi évben nem kevesebb mint 12 fő vesztette életét a munkavégzés során.


Mi a helyzet Szatmár megyében?

A Szatmár megyei Munkaügyi Felügyelőség információi szerint 2019-ben 67 személy szenvedett munkahelyi baleset megyénkben, mely jelentős visszaesést jelent 2018-hoz képest, amikor is az ily módon megsérült munkavállalók száma még 86 volt. Az elhalálozások száma azonban nem csökkent, sőt, míg 2018-ban 4-en szenvedtek halálos kimenetelű munkahelyi balesetet, addig 2019-ben 5 ilyen esetről szerzett tudomást a felügyelőség.


A megyei munkaügyi felügyelőség arról is kimutatást készített, mely szektorokban történtek e balesetek. A szárazföldi szállítmányozás területén 7, bútorgyártás közben 6, speciális építkezési munkálatok alatt további 6, műanyag elemek gyártása során úgyszintén 6 baleset történt, de elektromos berendezések gyártása közben és az élelmiszeriparban is jegyeztek 5-5 munkahelyi balesetet. Az ITM emellett azt is közölte, hogy a tragikus kimenetelű esetekre autószerelő műhelyekben, építkezéseken vagy hulladéklerakó telepen került sor.


A balesetek nyomán tavaly összesen 62 személy vált ideiglenes munkaképtelenné. 59-en közülük egy átlagban 65,68 napig tartó rekuperációs időszak után visszatérhettek a munkába, 2 alkalmazottat rokkanttá nyilvánítottak, 1 személy azonban később életét vesztette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: