2019-02-07 10:15:47• hírek • Bede Emőke

Ezekben a megyékben élnek legtovább az emberek Romániában. De mi a helyzet Szatmárban?

Az Országos Statisztikai Hivatal egyik kiemelkedő feladata a lakosság születéskor várható élettartamának monitorozása, az ennek során kapott eredmények rendszeres elemzése.

Az adatokat átbogarászva kiderül, hogy 1990 és 2017 között mintegy 6,17 évvel nőtt Romániában a várható élettartam. Míg a ’89-es forradalom utáni első évben 69,56 évre lehetett átlagosan számítani, addig a statisztikai hivatal szerint 2017-ben ez a szám már 75,73 volt. Persze az adatok feldolgozásakor ezeket lebontják megyékre is, így tudni lehet, hogy Valcea megyében a legmagasabb a várható élettartam, ott egy 2017-ben született csecsemő 79,4 évre számíthat, az a baba pedig, aki a fővárosban látta meg a napvilágot, várhatóan 77,89 évig él majd. A dobogó harmadik helyére Kolozs megye került, ahol a születéskor várható élettartam 77,27 év. A listavezetőket és az élmezőny további tagjait szemügyre véve elmondható (bár a megállapítás egészen egyértelemű), hogy a gazdaságilag fejlett, minőségi egészségügyi szolgáltatást nyújtó megyékben várhatóan tovább él az ember.
 

Természetesen utánajártunk, hogy Szatmár megyében mire számíthat az ember fia, ha mostanában látja meg a napvilágot. Sajnos országos viszonylatban a sereghajtók közé tartozunk, annak ellenére, hogy a születéskor várható élettartam az utóbbi években konstans emelkedést mutatott. A statisztikai hivatal megyénkre vonatkoztatott adatai szerint az a gyermek, aki Szatmár megyében a rendszerváltás utáni első évben látta meg a napvilágot, 67,14 évre számíthatott. Ehhez képest 2017-re 6,42 évvel kitolódott a várható halálozás időpontja, azaz azok, akik két évvel ezelőtt születtek, a statisztikai hivatal adatai szerint 73,56 évre számíthatnak.
 

Az INS ezen felül azt is közzétette, hogy miként változik a vártható élettartam a férfiakra és a nőkre vonatkoztatva. Az adatok szerint a Szatmár megyei nők 7,67 évvel élnek tovább, mint a férfiak. 2017-ben a nők születéskor várható élettartama 77,43 év volt, a férfiaké közel 8 évvel kevesebbre, mindössze 69,76 évre számíthatnak.
 

Bár kifejezetten tanulságosak ezek az adatok, arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy a statisztikai hivatal számára mi csak egy szám vagyunk, melyet egy bonyolult számítás során figyelembe kell venni. Azt, hogy ki meddig fog élni, nem egy táblázat fogja megmondani, hanem az olyan egyéni tényezők, mint a családtörténet, családi állapot, gazdasági helyzet, testalkat, mozgás, a cigaretta- vagy az alkoholfogyasztás, a betegségre való hajlam, a környezet, alvás, éghajlat és a közegészségügy.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: