2018-03-15 07:45:24• hírek • Bede Emőke

Ezekbe az internetes csapdákba sétálnak bele legtöbbször a szatmáriak

Nem csak az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom napja csütörtök, hanem 1983 óta március 15-én ünnepeljük a Fogyasztók Világnapját is.

Ezen a napon a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni azokra a jogokra, melyről sokszor hajlamosak elfelejtkezni a különféle szolgáltatásokat nyújtó vagy termékeket kereskedelembe hozó cégek, de sokszor maguk a fogyasztók sincsenek tisztában ezekkel. Ezek a következők: biztonsághoz , információhoz, választáshoz, képviselethez, alapvető szükségletekhez, kárpótláshoz, oktatáshoz és az egészséges környezethez való jog.
 

A fogyasztóvédelmi hatóság közleménye szerint Szatmár megyében a tavalyi év során összesen 39 internetes szolgáltatást érintő reklamáció futott be, 2018 első két hónapjában pedig összesen 2 bejelentés érkezett.
 

A legtöbb esetben a fogyasztók arra panaszkodtak, hogy a rendelésüket visszaigazolták ugyan, viszont a kért terméket nem kézbesítették. De sokan voltak azok is, akik előre kifizették az általuk rendelt terméket (pl. televíziókat, konyhagépeket), ennek ellenére a webshop nem küldte el az árut. Azokra az internetes szolgáltatásokra is sok panasz érkezett, melyek mögött magánszemélyek állnak, akik jó áron kínálnak parfümöket, ruházati cikkeket és lábbeliket.
 

Ezeken kívül a fogyasztóvédelemnek olyan esetekben is el kellett járnia, amikor a webshopban feltüntetett és a végül kiszámlázott ár nem feleltek meg egymásnak. Mi több, olyan is előfordult, hogy csak kiszállítás után derült ki, a termék egyáltalán nem felelt meg az interneten olvasható leírásnak.
 

Végül, de nem utolsósorban sokan panaszkodtak azokra a telefonszolgáltatókra is, akik nagyobb összeget számláztak ki, mint amennyiben előzőleg megállapodtak az ügyféllel.
 

Az összesen 41 bejelentés közül már 21-et sikerült kivizsgálni, 16 esetben a fogyasztó javára döntött a hatóság. A fennmaradó esetekben jelenleg is zajlik a vizsgálat. A bepanaszolt feleket összesen 27 ezer lejre büntették, ám akadtak olyanok, akik nem fogadták el a rájuk kiszabott büntetést, mivel indokolatlannak érezték azt. Ezekben az esetekben a szolgáltatóknak jogukban állt, hogy peres úton rendezzék az ügyet, többen éltek is ezzel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: